Diana Kroeze (staand) met Annie en Jan Gussinklo uit Aalten. Foto: PR
Diana Kroeze (staand) met Annie en Jan Gussinklo uit Aalten. Foto: PR

Plastic dopjes voor de hond

EPSE - Jan en Annie Gussinklo uit Aalten waren er maar wat blij mee: de 63 kilo aan plastic dopjes, die Diana Kroeze uit Epse bij hen kwam afleveren. Zij hebben het 'doppendepot van Gelderland' waar jaarlijks duizenden kilo's van die dopjes bijeen worden gespaard voor het goede doel.

"Al jarenlang spaar ik plastic dopjes voor het KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidenhonden Fonds). Ze zijn geld waard en de opbrengst wordt helemaal gebruikt om honden op te leiden voor mensen die hun zelfstandigheid verloren hebben doordat ze bv blind zijn, ptss of een andere beperking hebben. Met een hond kunnen ze er weer op uit. Want niets is zo belangrijk voor je eigenwaarde als zelfstandigheid", zegt Diana.
"Afgelopen zomervakantie wilden mijn man en ik een dag fietsen in de Achterhoek en we hebben het nuttige met het aangename gecombineerd door meteen die 63 kilo plastic dopjes weg te brengen. We hebben ze persoonlijk afgeleverd bij Jan en Annie. Vanaf maart 2016 hebben de Gussinklo's al 35 grote containers vol doppen gespaard, ongeveer 6000 kilo per container. Alleen al dit jaar hebben die doppen tot nu toe al 30.000 euro opgebracht. En dat is niet niks", aldus Diana

Doorgeven
"Jan en Annie zijn gepassioneerde vrijwilligers en ze hebben me van alles geleerd over welke doppen mogen en welke doppen afgekeurd worden. En ze hebben me gevraagd of ik dit ook wil uitdragen. En natuurlijk wil ik dat", aldus de enthousiaste Diana. "Alleen hard plastic (onbuigbare) doppen zijn welkom. Al het plastic, alle papiertjes, alle metaal, het moet er allemaal af. Verder moeten ze schoon zijn omdat ik anders last van muizen en/of ratten krijg in de schuur, maar ik weet nu nog een reden. Omdat veel doppen van frisdrankflessen komen vliegen er duizenden wespen bij dat depot rond. En alle doppen worden er met de hand gesorteerd dus ze zijn daar erg blij als de ingeleverde doppen even met de afwas hebben meegedraaid. De vrijwilligers halen alle stickers van de dopjes af en alle kartonnetjes eruit zodat alleen schoon hard plastic overblijft. Dat is geld waard. De doppen worden omgesmolten en er worden pallets van gemaakt", vertelt Diana.

Diana Kroeze hoopt dat veel mensen met haar mee gaan sparen voor het goede doel. "Met al die miljoenen dopjes dragen wij ons steentje bij", aldus Diana, die de dopjes uiteraard niet bij iedereen kan komen ophalen. Mede-verzamelaars kunnen ze afleveren bij haar thuis aan de Oude Larenseweg 83 in Epse. Voor vragen is ze telefonisch te bereiken via 0575 494116 en per e-mail via dianakroeze@hotmail.com.