Paul Zwiers. Foto: Marieke Post
Paul Zwiers. Foto: Marieke Post

Scouting als inspiratie voor carrièreswitch

LOCHEM - Verscholen op een prachtig plek in het bos aan het Daniël Willemspad in Lochem ligt het clubhuis van de scouting Graaf Otto Groep. Iedere zaterdag komen hier tientallen kinderen een scoutingopkomst beleven. Dat lukt dankzij een vaste groep mensen die de kinderen kent en veel tijd en energie steekt in het bedenken van afwisselende programma’s. Eén van die mensen is Paul Zwiers (27). Hij geeft wekelijks leiding aan de Welpen (leeftijd 7 -11 jaar).

Door Marieke Post

Paul heeft het naar zijn zin als leiding bij de Welpen en is voor de groep in zijn element. “Het is mooi om samen te werken met je leidingteam en een goede opkomst neer te zetten. Je ziet dat de kinderen plezier hebben, vaardigheden leren en blij naar huis gaan. Soms moeten kinderen wennen binnen hun groep en vertrouwen opbouwen in hun eigen kunnen. Als het lukt een kind daarbij te begeleiden, geeft mij dat veel voldoening.”

Wat Paul betreft, is scouting het beste wat een kind kan overkomen. ‘Het is een plek waar voor ieder wat te doen is en waar je je kunt ontwikkelen.” Van dat laatste is Paul, die al sinds zijn 6e lid is, zelf een goed voorbeeld. “Toen ik rond mijn 16e jaar startte in een leidingteam was ik verlegen en zag ik mezelf niet zo voor een groep staan. Maar na een tijdje moest iemand het voortouw nemen. Dan kickt toch je verantwoordelijkheidsgevoel in. Ik kreeg plezier in het leiding geven en begeleiden van kinderen. Het inspireerde mij zelfs om naar de professionele kant van begeleiding te gaan.”

Paul heeft - na tien jaar werken in de autospuiterij - het roer radicaal omgegooid. Omdat met mensen werken goed bij hem past, is hij afgelopen februari gestart met een werk- en leertraject in de zorg. “Het levert een mooie wisselwerking op. Wat ik daar leer, kan ik meenemen bij de scouting”.

Naast de opkomsten besteedt Paul veel tijd aan het organiseren en meewerken aan andere scoutingactiviteiten. Voorbeelden zijn de zomerkampen, het uitzetten van ‘hikes’ en natuurlijk het bouwen van spectaculaire bouwwerken tijdens opkomsten of bijvoorbeeld Koningsdag en de inmiddels bekende Graaf Obstacle Run.

Dat alles betekent dat Paul een groot deel van zijn vrije tijd aan scouting besteedt maar dat vindt hij geen punt. “Scouting is voor mij ontspanning. Je bent buiten, je kunt wat moois bedenken en het uitvoeren. De vereniging bestaat uit mensen die vindingrijk zijn, loyaal en betrouwbaar. Daarmee kun je hard werken, een prestatie neerzetten en er samen trots op zijn.”

Paul aan het zagen me teen van de kinderen. Foto: Mirjam Beelen