De ridders werden door de leerlingen van DBS Nettelhorst aangemoedigd. Foto: Arjen Dieperink
De ridders werden door de leerlingen van DBS Nettelhorst aangemoedigd. Foto: Arjen Dieperink

De ridders zijn terug in Nettelhorst

NETTELHORST - Het was een drukte van belang aan de Broekstraat en de Bolksbeekweg. Achter de openbare school Nettelhorst aan de Bolksbeekweg 4, waren twee ridders te bewonderen. Het tafereel was onderdeel van de themaperiode 'de middeleeuwen'.

Door Arjen Dieperink

De kinderen stonden achter een afzettingen. Iets verder stonden de ouders op veilige afstand mee te kijken. Voor de afzetting presenteerden zich de twee ridders. De een in een wit gewaad en de andere in een rood gewaad. Ze hadden hun eigen supporters: de leerlingen van de DBS Nettelhorst. Voor het gemak waren ze in twee kampen verdeeld om hun 'eigen ridder' aan te kunnen moedigen. De paarden waren ook voorzien van een lakens in de kleuren van de ridder.

De ridders vertoonden hun kunsten met een lans en een speer. Met hun zwaarden doorkliefden ze appels. Het spektakel maakt op de kinderen van de DBS Nettelhorst grote indruk. Juf Petra Nistelrooij en Miriam Becx, die sinds een jaar directeur is van de DBS Nettelhorst, kijken tevreden toe. "Wij werken met het thema de middeleeuwen. Daarbij horen ridders en kastelen", laat juf Petra van Nistelrooij weten. "Ook vinden wij het belangrijk om buiten het schoolgebouw les te geven", vult Miriam Becx aan. "De kinderen beleven nu de tijd van de ridders. Iedere groep heeft op hun niveau het thema opgepakt."
De leerlingen kregen ook in het lokaal les van de ridders. Zij vertelden over de wapenuitrusting. De kinderen konden voelen hoe zwaar het materiaal is. Ook konden de leerlingen voelen hoe zwaar zo'n harnas nou echt is. "Met een houten paard hebben ze mogen ringsteken", vertelt Van Nistelrooij enthousiast met een glimlach op haar gezicht. "Wij betrekken ook de ouders bij het thema. De buitenlessen spreken enorm aan. De kinderen proberen met een pijl en boog te schieten en je ziet dat ze hun verantwoording kunnen dragen. Rond de school hebben we genoeg ruimte voor dit soort activiteiten. Het past ook bij onze school", aldus de lerares.

Voor het thema kreeg DBS Nettelhorst hulp van Hanny Polling van de Graafschap Bibliotheken. Zij zorgde voor voldoende informatie over het thema. Met de demonstratiemiddag is de themaperiode voor de leerlingen nog niet voorbij. De leerkrachten integreren het thema in de reken- en taallessen en het wordt ook tijdens de creatieve vakken behandeld. De creativiteit van de leerlingen was ook tijdens de demonstratie te zien. De ridders droegen de vaandels die de leerlingen hadden gemaakt. Na zo'n twee uur was de demonstratie voorbij en konden de paarden weer in de trailer. De leerlingen gingen met hun ouders huiswaarts. "De witte ridder heeft gewonnen", laat een van de leerlingen voor vertrek nog even weten.

DBS Nettelhorst is een kleine school waar bewegend buiten en binnen leren duidelijk in ontwikkeling is. Info: nettelhorst.poolsterscholen.nl.