Tonny Roeterdink met het boekwerk 'Blauwhand en de Naobers in Buurtschap Oolde, deel 1.' Foto: Arjen Dieperink
Tonny Roeterdink met het boekwerk 'Blauwhand en de Naobers in Buurtschap Oolde, deel 1.' Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Larense Heuvel Werkgroep zorgt voor meer kennis over oud Oolde

LAREN - Het kwam door de noeste arbeid van de genealoog Gerda Stokreef-Braakman. Haar onderzoeken zorgden uiteindelijk voor de oprichting van de Larense Heuvelwerkgroep in 2014. Gewijd aan de 150 jaar geleden geboren streekschrijver Meester H.W. Heuvel.

Door Arjen Dieperink

"Kom, we gaan achter huis zitten" zegt Tonny Roeterdink en gaat voor op het grindpad. Op de tafel onder het afdak liggen enkele boeken die voor het gesprek waren klaargelegd. Het vijfhonderdnegenendertig pagina's dikke boekwerk draagt de titel 'Blauwhand en de Naobers in Buurtschap Oolde, deel 1.' Blauwhand was de boerderij waar meester Heuvel ter wereld kwam.
Roeterdink maakt deel uit van de Larense Heuvelwerkgroep. Zodra hij de naam Heuvel bezigt komt er een stortvloed aan data, cijfers en namen over tafel. Roeterdink is actief als secretaris van de werkgroep en als onderzoeker. De Spiegelstraat 13, het regionale archief in Zutphen, kent hij als zijn broekzak. "Ik heb er veel informatie gevonden over de bewoners van Oolde. Ook de site www.delpher.nl raadpleeg ik regelmatig."
Deze site is ontwikkeld en wordt beheerd door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Gedigitaliseerde boeken, kranten, tijdschriften zijn er te raadplegen. Door de publicatie van het boek Blauwhand en de Naobers in Buurtschap Oolde bemerkt Roeterdink wel dat de bewoners meer betrokkenheid met hun buurtschap hebben gekregen.
In augustus trok Ben Wagevoort zich om persoonlijke redenen terug uit de werkgroep waarvan hij vanaf de oprichting in 2014 voorzitter was. Gerda Stokreef-Braakman en Tonny Roeterdink blijven hun werkzaamheden voortzetten. "Wij zullen Ben zeker gaan missen en hebben al die jaren plezierig met hem samengewerkt. Hij heeft specifieke kennis over Heuvel. Dat zullen wij missen", zegt Roeterdink.

Deel 2
Op dit moment is de werkgroep bezig met de afronding van het boek 'Blauwhand en de Naobers deel 2'. Het boek bevat onder meer verhalen over de stamhuizen van Heuvel, diverse verenigingen uit Oolde en de Dorpsschool uit Laren. "Zelf heb ik op de dorpsschool gezeten en ik heb de geschiedenis verder uitgezocht." Ondertussen bladert hij door één van de boekwerken die voor hem liggen. "Het was een hele klus om uit te zoeken welke leraren of leraressen er voor de klas hebben gestaan". Voor het laatste moest Tonny Roeterdink alle notulen van de burgemeester en wethouders van Laren Gld doorspitten. Zij benoemden in die tijd de onderwijzers van de dorpsschool.

Ook al vordert het werk aan deel 2 van het boekwerk, het zal volgens Roeterdink nog enkele jaren duren voor het gepubliceerd wordt. In de afgelopen twee jaar heeft de werkgroep meegewerkt met de Studiekring Meester Heuvel uit Borculo. Dit voorjaar resulteerde dat in de uitgave van het boek 'Oolde, mijn Oolde'. Roeterdink pakt het boekwerk van de tafel op. "Kijk", hij bladert verder, " Het is de twaalfde druk van Oud-Achterhoeksch Boerenleven. Waar nodig is er gecorrigeerd en het is voorzien van 2400 voetnoten en tal van bijlagen die de inhoud nader toelichten.". Roeterdink is er trots op.

Meer informatie op onderstaande website.


larenseheuvel werkgroep.wordpress.com