Johan Tijinkf ziet de toekomst van de LEO van Nederland en Oranje zonnig tegemoet. Foto: Arjen Dieperink
Johan Tijinkf ziet de toekomst van de LEO van Nederland en Oranje zonnig tegemoet. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

LEO Nederland en Oranje toe aan jongere inbreng

LOCHEM - De Lochemse Evenementen Organisatie van Nederland en Oranje is toe aan een jongere inbreng. Voorzitter Johan Tijink zei dat tijdens de ledenvergadering, waarin de 67-jarige aankondigde dat hij bij de volgende vergadering de voorzittershamer zal neerleggen. "Het is tijd dat de jongeren het roer overnemen."

Door Arjen Dieperink

In de grote zaal van Bousema zaal waren de veertien tafels meer dan twee meter uit elkaar gezet, waardoor er plaats was voor zestien aanwezigen. De ledenvergadering was kort, vooral omdat er niet kon worden teruggekeken op de verschillende activiteiten die men normaliter zou hebben georganiseerd, maar die door corona waren geschrapt.
Ook al vonden het LEO-bestuur en de aanwezige leden het jammer dat één en ander niet door kon gaan, begrip was er alom. "Het is een vreemd jaar voor ons allen geweest. Geen Koningsdag, Avondvierdaagse en de Herfsttintentocht. Voor ons zijn dit de grote momenten. Dat kon dit jaar helaas niet. Voorgaande jaren was je er altijd druk mee en staken de vrijwilligers en bestuur er veel tijd in. Was het evenement voorbij en alles was naar wens verlopen dat gaf het ons allen een voldaan gevoel." laat voorzitter Tijinkf weten.

Mooi werk
Acht jaar geleden nam Tijink het roer van de vereniging over. "Ik had de keus, bestuurslid bij een andere vereniging te worden of voorzitter bij de LEO. Dat was best een moeilijke beslissing." Door zijn vrijwilligerswerk voor de LEO was de schijnwerper op hem gevallen om toe te treden tot het bestuur. "Ik vind het mooi werk, het vraagt nogal het een en ander van je. Het mooie is, wij zijn een laagdrempelige vereniging. Derhalve zeer toegankelijk. Onze activiteiten financieren wij door contributie-inkomsten. Daarnaast krijgen wij steun van zalencentrum Bousema en hebben wij ook een grote sponsor in Expert Lochem. Wij zijn heel blij met alle financiële hulp die wij kunnen krijgen en de inzet van de vrijwilligers. Hierdoor kunnen wij onder meer de activiteiten gratis aan de kinderen aanbieden." Toch hoopt Tijink dat meer ouders zich willen aansluiten bij de LEO. Voor minimaal vijf euro per jaar is men lid en de Lochemse Evenementen Organisatie van Nederland en Oranje kan er veel mee doen. "Men kan dan ook meepraten, nieuwe ideeën zijn van harte welkom."

Vertrek
Tijdens de vergadering kondigde Johan Tijink zijn vertrek bij de aankomende ledenvergadering aan. "Het is tijd dat de jongeren het stokje overnemen", aldus 76-jarige. "Een frisse wind zal LEO ook goed doen. Daarom ook via de Berkelbode onze oproep om zich aan te melden. Kom gerust met ons praten. Het wordt tijd dat de volgende generatie het overneemt."

Voor de aankomende activiteiten in 2021 is men al druk mee aan het plannen. Hoe en op welke wijze de evenementen mogen doorgaan hangt van de dan geldende voorschriften. Maar er wordt ook nagedacht over alternatieven. Deze dienen eveneens verder te worden uitgewerkt. "Een alternatief voor de vierdaagse hebben wij eigenlijk al. Dit betreft een app waar men zich voor kan aanmelden. Heeft men vier dagen achtereen het aantal kilometers gelopen, hetgeen de app registreert, dan heeft men aan de vierdaagse voldaan en kan men een lintje ontvangen." .
Tijink ziet de toekomst van LEO positief tegemoet. " Wij zijn één van de oudste Oranjeverenigingen van ons land en de LEO bestaat ook al een tiental jaren."