Juf Petra van Nistelrooij:
Juf Petra van Nistelrooij: "Er is veel veranderd in het onderwijs." Foto: Arjen Dieperink

Petra: 'Als je hart ergens ligt, krijg je er passie voor'

Petra van Nistelrooij is al 35 jaar juf op de basisscholen in Lochem

NETTELHORST - Al vijfendertig jaar is zij juf op de basisscholen in Lochem. Haar hart ligt duidelijk bij de kleuters, ze vindt zichzelf een echte kleuterjuf. Alles draait bij Petra van Nistelrooij om de ontwikkeling van het kind.

Door Arjen Dieperink

"Ik moet nog even het een en ander opruimen, de kinderen zijn net naar huis", zegt juf Petra van Nistelrooij als ze enkele spullen opbergt. Juf Petra staat vanaf het begin van haar onderwijsloopbaan voor de kleuterklas. Binnenkort is zij vijfendertig jaar juf.

"Na de mavo in Zutphen vroeg ik mij af wat ik wilde worden. Ik ging uiteindelijk naar de KLOS, waar de kleuteropleiding werd gegeven." Een glimlach verschijnt op haar gezicht. "De opleiding duurde drie jaar en daarna heb ik ook nog eens een opleiding van een jaar moeten volgen om voor alle groepen te mogen staan. Tegenwoordig wordt de opleiding voor basisschoolonderwijzer op de PABO gegeven."
Haar hart ligt bij het onderwijs, maar in het bijzonder bij de kleinsten. "Kleuters zijn zo leuk." Petra's ogen gaan twinkelen als ze dat zegt. "je bent met hun taalontwikkeling bezig, klanken, rijmen, je helpt ze om de woorden goed uit te spreken. Als je hart ergens ligt krijg je er passie voor."

Het bestuderen van de ontwikkelingen van het kind is voor juf Petra een interessant gegeven, maar zelf werkt zij niet met een specifieke methode." Die zijn ontwikkeld als een handvat voor diegenen die het nodig hebben. Ik ben nog echt een oude kleuterjuf."

Spontaan
Juf Petra heeft voor ze bij DBS Nettelhorst kwam ook nog op de Tak en Twijgschool gezeten. Sinds 2002 is zij kleuterjuf op de basisschool in Nettelhorst. "Eigenlijk maak je iedere dag met de kleuters iets leuks mee. Ze zijn spontaan met wat ze doen. Je kun in hun fantasie meegaan. Spelenderwijs leren de kinderen ongemerkt veel. Je geeft ze de basis mee waar ze in de rest van hun schooltijd mee verder kunnen." Als juf is zij er duidelijk voor het kind. Maar de contacten met de ouders vindt Van Nistelrooij ook zeer belangrijk. De betrokkenheid van de ouders bij het onderwijs staat bij haar hoog in het vaandel. "Ik heb zeer goede contacten met de ouders maar nu wij met corona te maken hebben zijn die helaas minder geworden."

"Onze school is een bijzondere school. De doelstellingen onderschrijf ik volledig. Wij zijn het Dalton onderwijs." Juf Petra verwijst onder andere naar het buitenonderwijs. "Vorige week waren hier ridders aanwezig. Het behoorde bij het onderwerp over de Middeleeuwen. Je kunt hier in de klas wel zien waar de kleuters mee bezig zijn." Op een tafel liggen een papieren kroon en tekeningen van ridders en jonkvrouwen.
De grootste verandering in de afgelopen vijfendertig jaar was voor Van Nistelrooij de moderne variant van het schoolbord. "Van een bord waar je met krijt op schrijft werd het een digitaal schoolbord. Dat biedt zoveel mogelijkheden, maar het is wel een andere manier van lesgeven."

De mijlpaal van vijfendertig jaar kleuterjuf zal bij Petra van Nistelrooij ongemerkt voorbij gaan. "Bij vijfentwintig jaar is er al aandacht aan besteed. Ik mag nog tien jaar schooljuf zijn en dan zal ik de kleuterklas voorgoed achter mij moeten sluiten."