Fusie visclubs leidt tot Hengelsportvereniging Laren-Lochem

Fusie visclubs leidt tot Hengelsportvereniging Laren-Lochem

Vervolg van voorpagina
Door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Het had veel voeten in de aarde en het kostte ons het nodige uitzoekwerk en het invullen van vele documenten", vertelt voorlopig secretaris Jan Kamphuis als hij plaatsneemt aan de keukentafel. Enkele uren eerder poseerde hij samen met oude en nieuwe bestuursleden op de stuw tussen de hoge- en lage Berkel voor de foto in de Berkelbode. Het was afgelopen donderdag een historisch moment voor de leden van De Brasem en De Gouden Kaper. De fusie tot Hengelsportvereniging Laren-Lochem is een traject van lange adem geweest. "Het is niet zoals vroeger in de zin van: bestuursleden van beide verenigingen komen bij elkaar, bespreken de fusie en de leden keuren het goed. Neen, er komt tegenwoordig nog wel heel veel meer bij kijken. Dat hadden wij niet verwacht."

Samenwerking
De voormalige visverenigingen De Brasem en De Gouden Karper werkten al in veel zaken samen. Onder andere het beheer van de visvijver op het terrein van restaurant en spelerij De Witte Wieven en de S57 in Laren. Met regelmaat van de klok organiseerde men ook viswedstrijden voor de jeugd en werden er voorlichtingsdagen gegeven voor de groepen 8 van de bassischolen. De nieuwe vereniging telt zo'n elfhonderd leden. Het voorlopige bestuur bestaat uit Bas de Wit (voorzitter), Jan Kamphuis (secretaris), Henri Welmer (penningmeester) Rob Driessen en Wim Langeler. "Eigenlijk speelden de plannen voor een fusie al een lange tijd. De voormalige besturen hadden goed contact." Jan Kamphuis kijkt op zijn papier. "Ja, hier staat het, op 9 december 2019 werd voor het eerst over een fusie gesproken. Het eerste gesprek met de notaris volgde op 3 februari." De besturen hebben negen keer met elkaar over de fusie vergaderd en er werd een nieuw logo bedacht. "Het lijkt wel enigszins op het oude logo van De Gouden Karper. Dat is niet erg, want het is wel een mooi logo " Jan Kamphuis toont het beeldmerk: een mannetje met een rieten hoed dat aan de waterkant zit te hengelen.

Vispassen
"Voor 1 oktober moest alles rond zijn omdat de nieuwe vispassen dan worden gemaakt. Daar horen onze naam en ons logo op te staan", legt de sportvisser uit. Het was nog even spannend omdat de verenigingen door corona een tijdlang niet verder konden met de fusieplannen. "Ook hebben wij een advertentie moeten plaatsen met de mededeling dat de twee verenigingen gingen fuseren om personen en bedrijven in de gelegenheid te stellen zich te melden als zij menen nog een financiƫle claim te hebben. Niemand meldde zich, maar wij kwamen er wel achter hoe duur het adverteren in een landelijke krant is. Lokaal adverteren mag niet. Bij de Telegraaf waren wij vijf keer meer kwijt dan in Trouw waar de advertentie uiteindelijk in is geplaatst." Kamphuis ziet de toekomst van de vereniging zonnig tegemoet. "De fusie heeft er voor gezorgd dat wij nog vele jaren kunnen blijven bestaan. Wel dienen de leden op korte termijn, zodra de coronaregels het toelaten, bij elkaar te komen en een nieuw bestuur te kiezen."