Jan van Voorst. Foto: Marieke Post
Jan van Voorst. Foto: Marieke Post

Het plezier van het delen

KLEIN DOCHTEREN - Iedere vrijdag rond 7.30 uur brengt Jan van Voorst een aanhanger vol met kratten verse groenten naar de voedselbank in Zutphen. Groenten die de dag ervoor zijn geoogst uit de moestuin op zijn erf. Rijdend door Zutphen ziet Jan hoe de stad tot leven komt. “Je ziet wekelijks dezelfde mensen naar hun werk gaan en ouders die hun kinderen naar school brengen. Door het leven op de boerderij buitenaf heb ik dat eigenlijk nooit eerder zo meegemaakt”.

Door Marieke Post

Ongeveer negen jaar geleden stopte Jan (68) met zijn melk- en pluimveebedrijf, prachtig gelegen op landgoed De Boekhorst. Een ingrijpende beslissing met als gevolg dat er tijd en ruimte overbleef. Wat te doen met het grote terrein? “Als alles leeg zou komen te staan, zou het een doodlopende zaak worden. Dus het was mij in eerste instantie om wat deining te doen. In samenspraak met de diaconie van de Protestantse Kerk Lochem ontstond het idee van een moestuin met groenten voor de voedselbank.”

De moestuin is inmiddels zijn zevende jaar ingegaan en het is aardig gelukt met die deining. Het oppervlak is gegroeid tot zo’n 800 vierkante meter en er zijn plannen om fruitbomen te planten. In het voorjaar ploegt Jan de grond met de tractor om. “Maar het onderhoud van de moestuin kan ik niet alleen. We werken hier met een groep van zo’n veertien vrijwilligers die twee dagen in de week ploegen zaaien, poten, onderhouden en oogsten.”

Volgens Jan runt de hele groep vrijwilligers zichzelf grotendeels. Hij vindt het ook mooi om te zien dat vanuit de groep initiatieven komen om de moestuin effectiever te maken. Zo kwam er een beregeningsinstallatie en werd de voorgevel van de kas vervangen. “Eigenlijk doe ik vooral de catering voor de groep”, lacht Jan. “En verder hebben we vooral veel lol met elkaar en bespreken we tijdens de koffie de wereld en het leven”.

Tussen de koffie en de gezelligheid door wordt ook nagedacht over het zaai- en oogstbeleid. Zoals Jan het zegt: “Het is geen pleziertuin, er moet wel resultaat geboekt worden”. Dat lukt heel goed, blijkt ook uit het informatiebordje vooraan bij de moestuin. In 2019 leverde de moestuin ruim driehonderd kratten groenten op waarmee wekelijks tweehonderdvijftig tot driehonderd voedselpakketten werden aangevuld.

“Dit jaar hebben we ongeveer tweehonderd kroppen andijvie geleverd”, zegt Jan met gepaste trots. “Allemaal eerst afgespoeld bij onze zelfgemaakte spoeltafel. We leveren verder groente zoals sla, boontjes en wortels. De groenten moeten makkelijk te bereiden, voedzaam en herkenbaar zijn. We doen niet aan ‘vergeten’ groenten”.

De moestuin brengt Jan gezelligheid. Daarnaast houdt hij van het tuinieren. Dat moet ook wel als je hier woont, zegt hij. “Dit is een prachtige plek om te wonen maar vraagt ook om goed beheer. Het gaat mij om goed rentmeesterschap van dat waarvoor je verantwoordelijk bent en om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ik wil ook een platform bieden aan anderen om het leuk te hebben met elkaar. En als dat kan zoals met de moestuin, dan kost mij dat in feite niets en levert het vooral plezier op.”

'En als dat kan

zoals met de

moestuin, dan

kost mij dat

in feite niets

en levert het

vooral plezier

op'