Iconen in Gudulakerk

LOCHEM - Van 7 tot en met 31 oktober wordt er weer een iconententoonstelling in de St. Gudulakerk in Lochem gehouden. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur zijn zowel antieke iconen van verschillende verzamelaars als hedendaagse professionele iconen te zien.

Deze keer stelt Geert Hüsstege uit Eindhoven iconen van zijn hand beschikbaar. Ze zijn geschilderd in de traditionele byzantijnse technieken en gemaakt met natuurlijke materialen. Iconen worden geschreven, het is een beeldtaal in lijn en kleur. Bijna 30 jaar 'schrijft' Geert iconen in deze beeldtaal waarbij alles een betekenis heeft, de lijnen en de kleuren, het perspectief, de letters en de rand. Gekozen is voor het thema Maria als Moeder van God en ook zijn er andere iconen te bezichtigen van Christus, de engelen en bekende heiligen.

Voor de eerste cursus werd Geert door de Norbertijnen in Tongerlo uitgenodigd. Hierna heeft hij zich verder in de iconenschilderkunst gewijd en een opleiding voor iconograaf gevolgd in Wenen en in Rusland. Sindsdien heeft hij vele opdrachten vervuld in binnen- en buitenland.