Inge Volmer en Huib Vreugdenhil zijn druk in de weer met tweedehands spullen. Foto: Arjen Dieperink
Inge Volmer en Huib Vreugdenhil zijn druk in de weer met tweedehands spullen. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Tweedehandswinkel Lochem begon in bed

LOCHEM - Sommige mensen krijgen hun beste ideeën in bed. Dit overkwam ook Huib Vreugdenhil. Een idee dat vele jaren vrijwilligerswerk zou betekenen ten gunste van de medemens.

Door Arjen Dieperink

Aan de Hanzeweg 4 staat de deur iedere vrijdag en zaterdag vanaf negen uur tot twaalf uur wagenwijd open. De vaste bezoekers kennen de weg al en bevinden zich in de verschillende ruimten van het gebouw. Overal staan tweedehands spullen. Van boeken tot en met spiegels, alles keurig gerangschikt. Door de gang sjouwt Huib Vreugdenhil met een doos van het ene vertrek naar de ander. Tijd voor een praatje heeft hij nauwelijks. Hij is in het gebouw een opvallende verschijning, zijn gele Lionsjack valt goed op.
Terwijl de bezoekers zoeken naar iets van hun gading heeft Vreugdenhil toch even tijd gevonden om zijn verhaal te doen. "Acht jaar gelden werd ik wakker en kreeg in bed die ingeving. Ik wilde wat doen voor de samenleving, vooral voor de mensen die het moeilijk hebben. Daarom ben ik bij de Lions. Kijk, je zou ook dinertafels kunnen verhuren voor een bepaald bedrag en zo geld bij elkaar sprokkelen, maar dat zijn geen zaken die ons liggen. Ik kon via een school vierentwintig microscopen kopen, die werden vervangen. Aan de leden heb ik toen gevraagd, koop allemaal voor tien euro zo'n microscoop voor je kleinkind, en zo had ik de eerste tweehonderdveertig euro binnen."

Thuis
In het begin werden de tweedehands spullen bij Huib Vreugdenhil aan huis gebracht. De garage stond er vol mee. "Maar dat kon niet zo langer. Mijn vrouw vond dat het tijd werd de zaken buiten de deur te houden." Vreugdenhil kon uitwijken naar het gebouw aan de Hanzeweg 4 in Lochem, dat grotendeels in gebruik was bij Circulus-Berkel. "Maar wij mochten vijfentwintig vierkante meter gebruiken, en dat was een mooi begin."
"Toen Circulus-Berkel vertrok bleven er nog enkele kasten en bureaus staan. Die mochten wij voor het goede doel verkopen. Uiteindelijk groeide het aantal vierkante meters en nu mogen wij van de eigenaar het pand gratis gebruiken." Vreugdenhil kijkt tevreden rond terwijl in de ruimte ernaast Auke Vreeling druk bezig is om de honderden boeken te sorteren. "Deze kunnen wel weg", zegt hij.
Het zijn bijna uitsluitend mannen die in het gebouw met tweedehands spullen bezig zijn, met als enige uitzondering Inge Volmer. "Zij is voor ons goud waard. Met haar vrouwelijke blik bekijkt ze de zaken anders. Gewoon fijn dat ze hier als vrijwilliger werkt", aldus Vreugdenhil. Volmer: "Ik kwam hier een keer als bezoeker. En korte tijd later loop je hier als vrijwilligster rond. Zelf zit ik thuis, dus dit is een mooie bezigheid en je betekent ook nog wat voor je medemens." Onder het praten kijkt ze al weer rond: stilzitten is voor haar geen optie.
Overigens worden niet alle spullen verkocht vanuit de Hanzeweg. "Grote spullen verkopen wij op Marktplaats, dat maakt vijftig procent van de verkoop uit", vertelt Vreugdenhil. "Dit zijn vaak zaken als bureaus of kasten. De kleinere artikelen lopen hier goed. Wel zou het goed zijn als meer mensen ons zouden weten te vinden. De hele opbrengst is immers bestemd voor goede doelen.
De tweedehandswinkel van de Lions aan de Hanzeweg is open op vrijdag en zaterdag van 9 tot 12 uur.