Beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij  is bezig met het kunstwerk. Foto: Arjen Dieperink
Beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij is bezig met het kunstwerk. Foto: Arjen Dieperink

Kunstvoorwerp gerestaureerd

LOCHEM - Op het schoolplein van De Garve, waar de Meester G. Propschool en de Prins Hendrikschool gevestigd zijn, staat een kunstvoorwerp in de vorm van een wigwam. Beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij stond aan de wieg van het kunstwerk.

Koldeweij wil er wel iets over kwijt: “Het doel was dat elke leerling van de twee scholen hun eigen creatie er in kwijt konden. Gery Groot Zwaaftink heeft voorafgaand historische verhalen verteld. Dit betrof een verhaal over Zwiep, Anton Koolhaas en de Hooiplukker. De drie zijden van de PRIOR staan symbool voor de drie verschillende verhalen”.

In 2017 is het project gestart. Alle vierhonderdenvijftig leerlingen die nog op de oude scholen zaten (Prins Hendrikschool en Meester G. Propschool) hebben destijds er aan meegewerkt. “De vorm is gekozen om de hoogte in te kunnen, dit gezien de geringe ruimte van het schoolplein en om een driedimensionaal ruimtelijk kunstwerk te realiseren“, aldus Mirjam Koldeweij. Na drie jaar was restauratie nodig. “Het blijft lastig, de verf en het lak hebben niet goed gehouden met de weersinvloeden. De verfleverancier heeft ons goed bijgestaan. Er is opnieuw geschuurd en geprimed. De leerlingen van de drie groepen 8 van beide scholen hebben dezelfde schilderingen (deze waren van tevoren gefotografeerd) binnen een week er op geschilderd.” Vorige week dinsdag bracht Koldeweij de beschermede laklaag over het kunstwerk, zodat het nog beter beschermd zal zijn.