Kinderboekenschrijfster Lizelot Versteeg leest voor uit haar boek voor de jongste kinderen van basisschool Nettelhorst. Foto: Arjen Dieperink
Kinderboekenschrijfster Lizelot Versteeg leest voor uit haar boek voor de jongste kinderen van basisschool Nettelhorst. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Kinderboekenschrijfster uit Lochem leest voor op school

NETTELHORST - We zitten midden in de Kinderboekenweek, die dit jaar voor de 66ste keer plaatsvindt. Tussen 29 september en 11 oktober zijn er op menige plek mooie initiatieven. Zo kwam afgelopen donderdag kinderboekenschrijfster Lizelot Versteeg naar de groepen 1 tot en met 3 van basisschool Nettelhorst om uit haar nieuwste boek voor te lezen.

Door Arjen Dieperink

Het thema van de Kinderboekenweek is 'En toen ?'. Lizelots recente boek 'Reis door de tijd. Het grote geschiedenis zoekboek' sluit erop aan. In zestien pagina's worden de kinderen meegezogen in de tijd. Lizelot gebruikt als pseudoniem de naam Lotje, een van de koosnaampjes die haar moeder haar gaf. Deze prijkt nu op al haar boeken.

Liezelot Versteeg werd in 1980 geboren in Utrecht. In 1999 ging ze studeren aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch waar ze in 2003 afstudeerde als grafisch ontwerper. Zij leerde haar man kennen en in 2009 verhuisde ze naar hem in België. Sinds 2014 woont het echtpaar met hun achtjarige zoon Lucas in Lochem. "Mijn zoon zit ook hier op school", zegt Lizelot terwijl de kinderen van juf Petra om haar heen gaan zitten voor het verhaal.

Als de voorleessessie afgelopen is vervolgen we het gesprek in eetcafé Scholten. "Mijn eerste boek verscheen in 2013", aldus Lizelot. "Ik hield van jongs af aan van tekenen en vervolgens verzon ik er mijn verhaaltjes er bij. Dat deed ik al op de basisschool. Kunstzinnigheid is mij niet vreemd."

Chinees
Versteeg schrijft drie tot vier kinderboeken per jaar voor de leeftijdscategorie een tot en met zeven. "Mijn boeken zijn in vijftien verschillende talen vertaald, waaronder Chinees, Italiaans, Frans en Russisch. Kortgeleden is er ook een Spaanse vertaling bijgekomen." In het Nederlands verschijnen haar boeken in een oplage van circa tweeduizend stuks. In China en andere grote landen ligt de eerste druk eerder rond de 10.000 stuks. "Mijn boeken worden uitgegeven door Clavis Uitgeverij uit België. Daar hebben ze internationale contacten en dat houdt onder meer in dat buitenlandse uitgevers in elkaars bibliotheek kunnen kijken. Op deze manier zwerven mijn boeken over de wereld. Van ieder buitenlandse druk ontvang ik één exemplaar. Je kunt er in het Chinees en andere vreemde talen natuurlijk niets van lezen. De tekeningen blijven hetzelfde, maar wel is de tekst soms langer dan gebruikelijk."

Het nieuwe boek, Versteeg noemt het haar project, gat over drie dieren die een wereldreis maken. Meer wil ze er niet over kwijt. Haar zoon is één van haar inspiratiebronnen. "Ik heb een zoekboek gemaakt en liet het hem lezen. Toen gaf hij me een paar tips om het nog beter te verstoppen omdat hij het te snel doorhad. Hij zit vanaf zijn eerste schooljaar op basisschool Nettelhorst. Daarom ken ik juf Petra goed. Zodra er een nieuw boek van de drukker komt lees ik het in de klas voor en de juf, basisschool Nettelhorst, krijgt dan van mij een gesigneerd exemplaar cadeau. Het is mooi om voor de kinderen voor te lezen, ze gaan op in het verhaal."

Informatie over Lizelot Versteeg en haar boeken is te vinden op de website.


www.lotje.online