Fysiotherapeute Gieneke van Nus-Dijkstra is bijna klaar met haar werk. Foto: Arjen Dieperink
Fysiotherapeute Gieneke van Nus-Dijkstra is bijna klaar met haar werk. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Carrière van 42 jaar fysiotherapie nadert einde

Gieneke van Nus-Dijkstra gaat met pensioen

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - In december krijgt ze haar eerste AOW. Maar dan heeft Gieneke van Nus-Dijkstra er wel 42 jaar fysiotherapie opzitten. Een carrière die begon in een maatschap en eindigt in loondienst. Een carrière ook, waarin ze veel heeft meegemaakt én veel mensen heeft geholpen.

Toen ze op het atheneum zat had Gieneke (toen nog) Dijkstra het idee om iets te doen in de gezondheidszorg. Naar de universiteit gaan zag zij niet zitten. Ze wilde meer praktisch bezig zijn. De keus voor het vak fysiotherapie was daarna snel gemaakt.
"Toen ik in 1978 was afgestudeerd kwam ik snel daarna Jan en Hetty Haker uit Lochem tegen. Zij hadden een fysiotherapiepraktijk in Lochem en zochten een opvolger. Samen met Reinier Bakker en Arie Groenevelt zijn wij een maatschap aangegaan om de praktijk te vervolgen. In 1985 verhuisde de praktijk van de Zwiepseweg naar de Zuiderwal 16 en in 1993 volgde de verhuizing naar de Frans Halslaan, naast de apotheek. Vanaf 2006 is de fysiotherapie gevestigd aan de Haalmansweg", vertelt Gieneke.

In 2016 ging de maatschap over naar Niek ten Dam en Jannet de Haan-Ekkelenkamp. Gieneke van Nus is even stil en vervolgt: "Op een gegeven moment vraag je je af, hoe ga je het afsluiten. Ik heb er een prettig gevoel aan overgehouden. Toch vond ik het spannend om in loondienst te gaan in 'je eigen praktijk'. Anderzijds zorgde het er ook voor dat ik me over bepaalde zaken niet meer druk hoefde te maken. Dat wordt nu voor me gedaan. "

Verandering
In de loop der jaren is er veel veranderd. Van Nus bezocht verschillende verzorgingshuizen om haar patiënten ter plekke te helpen. Zij somt alle bekende verzorgingshuizen in de omgeving op. "Tegenwoordig zie je vaker de patiënt naar de praktijk komen dan andersom." zegt de binnenkort afscheid nemende fysiotherapeute. Toch bezoekt ze nog steeds ouderen thuis. In de loop der jaren heeft zij zich gespecialiseerd in de behandeling van oedeem (vochtophoping). "Dat is een probleem dat je bijvoorbeeld kunt krijgen na een borstoperatie, en het geeft dikwijls beperkingen bij de patiënt."

Pensioentijd
Op de vraag hoe zij haar pensioenperiode ziet geeft ze met een brede glimlach antwoord: "Ik geniet van iedere dag. Zodra ik thuis ben zie ik het zo voor me dat ik laat opsta, rond negen uur een kopje koffie neem en een krantje lees." Vervelen zal zij zich vast niet. Behalve regelmatig met vakantie naar de bergen houdt zij ook van rust en stilte in de natuur en heeft zij groene vingers, handig voor in de tuin. Fietsen en wandelen staan ook op haar lijstje. "Verder zit ik bij een leesclub waar wij gezamenlijk hetzelfde boek lezen dat we vervolgens gaan bespreken. Dat vind ik ook leuk."

Hoe haar afscheid er, na tweeënveertig jaar fysiotherapie, in deze coronatijd uiteindelijk uit zal zien weet ze zelf niet. "Misschien wel op de wijze hoe Reinier Bakker afscheid heeft genomen: dat ik op een stoel zit en iedereen er op gepaste afstand langsloopt. Ik zal het wel zien."