Akke Brouwer draagt haar gedicht voor met de titel ' Licht op Levende Namen '. Foto: Arjen Dieperink
Akke Brouwer draagt haar gedicht voor met de titel ' Licht op Levende Namen '. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Expositie Levende Namen hoopt op veel belangstelling

LOCHEM - Het was vanwege corona niet de Lochemse burgemeester, maar voorzitter Rob Adolfsen van de Stichting Levende Namen, die zaterdagmiddag onder belangstelling van veertien personen, bijna allemaal voorzien van een mondkapje, de tentoonstelling opende rond het tienjarige bestaan van de stichting. "Alle openbare optredens zijn door de burgemeester, in deze coronatijd, uit zijn agenda geschrapt. U moet het nu met mij doen", aldus Adolfsen.

Bijzonder, het woord zal regelmatig door Rob Adolfsen worden gebezigd, is ook de opkomst. Slechts veertien personen mochten vanwege de 1,5 meter afstand de opening bijwonen. Om diezelfde reden is de tentoonstelling, die tot en met 31 oktober in het Stadshuus te bezoeken is, beperkt open: op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. De expositie toont zo'n veertig verschillende foto's en filmmateriaal.

"Ook de grote vrijwillige inzet van allen is bijzonder. De waardering en dankbaarheid is dan ook groot", vervolgt Adolfsen. "Ondanks de beperkingen was er eensgezindheid. Niets doen was geen optie. Er was geen 'Levende Namen' geweest zonder de vele vrijwilligers, zo'n tachtig per jaar. Een groot aantal van hen mag er nu niet eens bij zijn en wij hopen dat ze later alsnog kunnen komen. Het resulteerde in tien jaar tijd in zo'n 5.000 tot 6.000 bezoekers voor een totaalbedrag van 40.000 euro."

Opening
De opening van de expositie werd opgeluisterd door Akke Brouwer, die haar gedicht met de titel 'Licht op Levende Namen' voordroeg. Zij begon haar gedicht van zes alinea's met: "Meanderende klanken verzachten de scherpe schaduw van verdriet boven beweende stenen" en eindigde met de woorden "Elk jaar samen langs de lichtjes gaan. Op deze prachtige aangeklede plek vangt zelfs de maan te zingen aan."

De Stichting Levende Namen organiseert al tien jaar een jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst voor nabestaanden om hun dierbaren een nieuwe plek in hun leven en hart te geven. Bezoekers maken een rondgang over de Nieuwe Begraafplaats te Lochem langs een met fakkels verlichte route met kunst en rouwrituelen. Dat kon dit jaar vanwege corona niet doorgaan. Wel is het tot en met november mogelijk om zelf de uitgestippelde route te gaan lopen. Dat kan tijdens de normale openingstijden van de begraafplaats aan de Zutphenseweg.