De Vordense Eppie van het Hof is één van de 2.200 mentoren, die actief zijn onder de vlag van Mentorschap Nederland. Foto: Luuk Stam
De Vordense Eppie van het Hof is één van de 2.200 mentoren, die actief zijn onder de vlag van Mentorschap Nederland. Foto: Luuk Stam

Eppie is mentor: ‘Mensen hebben behoefte aan een baken’

Oktober is de Maand van de Mentor

Door Luuk Stam

VORDEN/ACHTERHOEK - Oktober is de Maand van de Mentor. Ook de Vordense Eppie van het Hof (66) zet zich in voor mensen die moeite hebben de regie over hun leven te houden.

Eén van haar cliënten besloot aan het begin van de coronatijd naar zijn moeder te gaan. Hij woont vanwege zijn licht verstandelijke beperking in een instelling, maar wilde niet het risico lopen haar maanden te moeten missen. Er kwam groen licht. Ho eens even, zei de Vordense Eppie van het Hof (66), die direct met de instelling belde. “Ik vroeg: ‘Wat als zijn moeder corona krijgt? Dan mag hij niet terug. Wie moet er dan voor hem zorgen?’ Toen is hij toch teruggekomen. De zorg was anders niet gegarandeerd.”
Het voorval typeert de rol van Van het Hof. Als een door de rechtbank benoemde mentor is ze onafhankelijk belangenbehartiger van – in haar geval – twee mensen, die zelf moeite hebben om de regie over hun leven te houden. Ze wonen allebei niet ver van Vorden. Van het Hof bezoekt ze zo’n één keer per maand, zo nodig vaker. Zoals haar zijn er 2.200 mentoren actief onder de vlag van Mentorschap Nederland, verdeeld over elf regionale stichtingen Mentorschap. Samen begeleiden zij 2.600 mensen.

Henk Rietman is coördinator binnen één van die regionale stichtingen: Overijssel-Gelderland. Zijn werkgebied bestaat uit de Achterhoek, de Liemers en Twente-zuid. Hier gaat het in totaal om zo’n honderd cliënten en tachtig mentoren. Deze mentoren zijn allemaal vrijwilligers. “Wij noemen het vrijwilligerswerk plus”, zegt Rietman. “Al onze mentoren zijn door middel van een cursus professioneel opgeleid waardoor zij een intensere en diepere zorgrelatie met de cliënten aan kunnen gaan.” De mentoren zorgen ervoor dat alles rondom zorg, werk, welbevinden en wonen voor de cliënten goed geregeld is of wordt. Die cliënten hebben in hun eigen netwerk vaak geen mensen die deze rol op zich kunnen of willen nemen. Dat kan zijn omdat er geen familie is of dat deze te ver weg woont. “Het kan ook zo zijn dat familie deze rol bewust niet op zich neemt, bijvoorbeeld om uit conflictsituaties te blijven”, vertelt Rietman. “Soms hebben ze al genoeg sores gehad en zijn ze blij dat iemand anders het kan overnemen.”

Van het Hof is nu drie jaar mentor. De Vordense meldde zich na een advertentie in de lokale krant. Ze was net met pensioen, was op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij haar paste en zag hierin een mooie uitdaging. “Ik liep er meteen warm voor”, vertelt ze. “Ik kom uit het personeelswerk, daar zette ik me altijd al in voor mensen die het even moeilijk hadden. Dat is hier ook zo. Iets betekenen voor iemand bij wie het allemaal niet zo gemakkelijk gaat, dat vind ik mooi om te doen.

Haar taak gaat niet zelden gepaard met een uitje, zo stapt Van het Hof regelmatig met één van haar cliënten op de fiets. Er zijn ook mentoren die met een client uit eten gaan of hem of haar meenemen naar een muziekwinkel. Nooit draait het echter enkel om de gezelligheid. “Het is een middel om in contact te komen”, verklaart Van het Hof. “Op de fiets voelt hij zich comfortabel en dat stelt mij in staat om door te vragen. Zo van: Waar loop je tegenaan? En wat zouden we daaraan kunnen doen?”

De maand oktober is de Maand van de Mentor, een maand waarin Van Het Hof en co in het zonnetje worden gezet, onder meer door middel van radiospotjes. Dat gebeurt ook met een doel: “Wij hebben altijd behoefte aan nieuwe mensen, die zich willen laten opleiden”, zegt Rietman. “Om te voldoen aan de vraag.” Van het Hof kan het anderen aanraden zich aan te melden en net als haar kwetsbaren te ondersteunen: "Deze mensen hebben behoefte aan een baken, aan vastigheid. Dat jij dat kunt bieden, geeft veel voldoening.”


www.mentorschap.nl