Plaatselijk Belang vindt kattenogen bij het zebrapad wenselijk om nog verder de snelheid er uit te krijgen. Foto: Arjen Dieperink

Plaatselijk Belang vindt kattenogen bij het zebrapad wenselijk om nog verder de snelheid er uit te krijgen. Foto: Arjen Dieperink

Plaatselijk Belang blijft gaan voor leefbaarheid

HARFSEN - De vereniging bestaat al vijfenzeventig jaar, en honderden bewoners zijn er lid van. Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth laat regelmatig in het belang van de bewoners zijn stem horen. Over zaken als leefbaarheid en veiligheid.

Door Arjen Dieperink

Voorzitter op dit moment is sinds 2015 de in 1953 in Lochem geboren Bertus Karssenberg. Hij kwam in 2009 in Harfsen wonen Een jaar later werd hij bestuurslid en vijf jaar later praeses van Plaatselijk Belang. Samen met Ischa Koning en Jan Los, respectievelijk secretaris en penningmeester, vormt hij het dagelijks bestuur. De vereniging telt tegenwoordig zo'n vijfhonderd leden. "De bewoners van Harfsen en Kring van Dorth kunnen voor van alles bij ons terecht", laat Karssenberg weten. "Bijvoorbeeld voor zaken als een fietspad langs de Lochemseweg en maatregelen tegen de hoge snelheden op de Reeversweg."

V1-monument
Corona en de regels daaromheen hebben het programma van Plaatselijk Belang enigszins op de kop gezet. "Veiligheid staat voor alles, maar toch is het vervelend dat bepaalde zaken geen doorgang konden vinden. Zo hebben we geen bijeenkomst kunnen houden. Onze ledenvergadering van 2020 wordt samengevoegd met 2021, in de hoop dat het dan wel kan doorgaan. Ook de onthulling van het V-1-monument kon niet plaatsvinden." Dat is op initiatief van Plaatselijk Belang gerealiseerd op de V-1 plek aan de Reeversweg, schuin tegenover Sportvereniging Harfsen. Het is bedacht door kunstenares Anneke Hogenhout. Karssenberg denkt even na over de hoogtepunten van zijn vereniging. "Tja, die zijn er best veel. Zo is het dorpshuis van de grond gekomen, Heideveld hebben wij zover gekregen, er is een mooie natuurtuin en er zijn diverse wandel- en fietsroutes gerealiseerd. Voor onze gemeenschap zijn wij de gesprekspartner met de gemeente Lochem. Samen bereiken wij meer."

Terugloop
De leefbaarheid is iets waar Karssenberg zich zorgen over maakt. "Kijk, je hoort wel eens dat het ledenaantal bij de verenigingen, zoals sportclubs, aan het teruglopen is. Dat is niet zo mooi. De vraag is natuurlijk of je iets aan zou kunnen doen."
Speerpunten heeft Plaatselijk Belang nog volop. Ruimte voor ondernemers, kattenogen bij het zebrapad om de auto's nog meer te attenderen op overstekende voetgangers zijn er een paar. Wat al wel voor elkaar is, is de verhuizing van de milieustraat op het plein naar garagebedrijf Slettenaar. "Zo kan op het plein weer de tent van het schools volksfeest staan. In het verleden moesten wij steeds de milieustraat laten verwijderen voor de tent en na het feest weer terug laten plaatsen.
De aandacht voor leefbaarheid bij Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth leverde ook een ontmoetingsplek op. IJsseldal Wonen verhuurde aan Sutfene de ruimte De Veldhoek aan de Gentialaan 1 in Harfsen. Jaren geleden had Sutfene die ruimte niet langer nodig. Plaatselijk Belang sprong in het gat en richtte de Stichting Ontmoetingsplek De Veldhoek op. "Ik ben tot begin dit jaar ook voorzitter van die stichting geweest maar onze secretaris van Plaatselijk Belang heeft dat stokje van mij overgenomen", zegt Karssenberg. Het ontmoetingscentrum is zeven dagen per week open.