Dit zelfportret van Maria Carlier laat haar kleurrijke stijl zien. Daarnaast maakte ze veel textielkunst. Afbeelding: ateliercarlier.nl

Dit zelfportret van Maria Carlier laat haar kleurrijke stijl zien. Daarnaast maakte ze veel textielkunst. Afbeelding: ateliercarlier.nl

Tentoonstelling Maria Carlier vanaf maandag in Het Stadshuus

LOCHEM - Vanaf maandag 2 november is in Het Stadshuus een tentoonstelling te zien met het veelzijdige werk van de eerder dit jaar overleden Maria Carlier. Ze groeide op in Lochem als telg van een groot kunstenaarsgezin. Haar broer Laurens en zus Anna zijn druk geweest met de samenstelling en promotie van 'De wereld van Maria Carlier'.

Door Henri Bruntink

De expositie die vanaf volgende week en tot het einde van het jaar is te zien in Lochem trok eerder al belangstelling in het atelier van Anna Carlier in Doetinchem. Laurens, die in Amsterdam woont, zegt: "Anna maakte veel verschillende dingen, zoals poppen, schilderijen, gedecoreerde dozen en iconen. Mijn zus overleed in februari en is 76 jaar geworden."

Familie
De familie Carlier is om verschillende reden bekend in het Lochemse. Zo is het beeld dat bij de Gudulakerk, aan de zijde van de Kleine Markt, op een hoge sokkel staat van vader Henk. En natuurlijk is de naam van broer Joost onlosmakelijk verbonden met het Lochemse popfestival (1968-1986) en met de band Normaal.

Zanger Bennie Jolink vertelde in 2018 in een interview - met de schrijver van dit artikel - uitgebreid over zijn relatie met de Lochemse familie. Die begon via verkering - en een later huwelijk - met Anna. Toen Jolink zijn kunstenaarschap in Amsterdam 'vierde' was hij vaak in het gezelschap van twee zussen Carlier, waarvan hij de namen kennelijk niet meer helemaal goed in het geheugen had. Hij zei in het interview dat ging over zijn herinnering aan Lochem: "Ik had de meiden van Carlier bij me. Jonge, als ik Anne en Marian elk aan arm had zwaaiden alle deuren voor me open!''

Tweelingzus
Niet onbelangrijk als het om de familiebanden gaat, is het noemen van de in 2010 overleden Magda Carlier. Zij was de tweelingzus van Maria en is bekend geworden als beeldhouwster. Haar bekende beeld 'Winnetou', dat lang in het plantsoen naar de molen Agneta in Ruurlo stond werd in 2013 door onverlaten van de sokkel gezaagd. Er is nooit meer iets van vernomen. "Waarschijnlijk omgesmolten", zo veronderstelt Laurens Carlier.

Maria Carlier kende vele successen met haar werk. Ze had vele tentoonstellingen en verkocht veel werk aan het befaamde museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. In de Maasstad ging ze naar kunstacademie en werd ze in 1964 onderscheiden met de Drempelprijs. De gemeente Rotterdam eert met deze lokale aanmoedigingsprijs de meest veelbelovende afstuderende leerling van Willem de Kooning Academie, zoals de kunstacademie destijds heette.

Poppen voor Madam Tussauds
Officieel staat Maria Carlier te boek als schilder en textielkunstenaar. In de jaren '70 maakte ze levensgrote poppen van polyester en textiel. Met zus Marga maakte ze de poppen 'Zangeres Zonder Naam' en 'Vader & Zoon' voor Madame Tussauds. Die laatste pop is een levensgroot exemplaar van een vader met zijn zoon op de schouders.

De tentoonstelling in Het Stadshuus, Markt 3, is van 2 november tot en met 30 december dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Dit beeld, dat al sinds jaar en dag bij de Gudulakerk staat is van Henk Carlier. Foto: Henri Bruntink