Initiatief 'De Dimmendael'. Foto: PR

Initiatief 'De Dimmendael'. Foto: PR

Dorpsgenoten gezocht voor woonplan Dimmendaal

LAREN - De zuidelijke rand van Laren krijgt een opmerkelijk woonproject. Het plan 'De Dimmendael', bestemd voor mensen van 19 tot 109 jaar. Zo kunnen starters, oudere jongeren, jongere ouderen en senioren bij elkaar wonen in een levendige gemeenschap waar men elkaar kent. Modern ‘noaberschap’. Waar buren elkaar helpen indien nodig. Niet met zorg, maar met aandacht.

Uit de woonenquête, die Wakker Loarne in 2019 hield, bleek dat er in het Gelderse Laren vooral behoefte is aan woningen voor dorpsgenoten in de categorieën ‘starters’ en ‘senioren’. Het plan De Dimmendael komt aan die vraag tegemoet. In het plan aan de rand van Laren zijn door de initiatiefnemers circa vijf ‘tiny houses’ en vijftien geschakelde, leeftijdsbestendige woonhuizen geschetst.

De Dimmendael is de combinatie van een hofje van vroeger, met het gemak van heden. Hierdoor ontstaat een plek waar starters en senioren veilig kunnen wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. De Dimmendael is bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Het is immers geen woongroep. Wel kan het een vrijblijvende gemeenschap zijn waar iedereen van elkaars kennis/kunde en gezelschap profiteert. Dat is ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven en die steeds minder kan terugvallen op mantelzorg en kinderen.

Schetsen
De initiatiefnemers hebben de eerste schetsten van het plan klaar. De gemeente Lochem Gorssel en Wakker Loarne zien met dit plan een kans om de woonbehoefte in te vullen. De initiatiefnemers van De Dimmendael zoeken nu actieve starters en senioren die geïnteresseerd zijn om er te gaan wonen en zich willen inzetten voor het verder vormgeven van het plan.

Net zoals momenteel wel vaker wordt gedaan in plannen zouden de toekomstige eigenaren en huurders zich kunnen verenigen in een stichting en samen met de initiatiefnemers het project kunnen verwezenlijken.

Voor meer informatie kan via e-mail contact worden opgenomen met Eelco de Haan.


edehaan@xs4all.nl