'Ik hoop dat mensen mondkapjes doneren'

Vervolg van voorpagina
Door Arjen Dieperink

LOCHEM - “Ik hoorde van diverse mensen dat zij moeite hadden met de aanschaf van mondkapjes", vertelt Tanja. "Het ging om mensen die zeer weinig te besteden hebben. Als zij een doos mondkapjes kopen voor hun eigen en andermans veiligheid kunnen zij vandaag iets minder of niet eten. Dat zette mij aan het denken”.

Vanuit de Lochemse Uitdaging nam Tanja Pompe vervolgens contact op met Anja Rouwenhorst, projectleider Budgetadviescentrum. “Dat kent veel mensen die mogelijk in aanmerking komen voor een gratis mondkapje. Tevens heeft Anja veel contacten zodat ze meer mensen kan bereiken”, zegt Pompe. Ze heeft ook contact met de kerken gehad. “Ik hoop dat zij medewerking willen geven en misschien doneren zodat wij mondkapjes kunnen aanschaffen.”

Voedselbank
Een andere bron ziet Tanja Pompe in de voedselbank. “Wij hoeven geen namen te weten. Als de voedselbank ons laat weten hoeveel mondkapjes er nodig zijn, dan verstrekken wij die.” Pompe benadrukt dat de privacy van de betrokken gewaarborgd is: “Niemand wil er toch mee te koop lopen dat het even wat minder met je gaat.” “Wij willen niet afdwingen dat men een mondkapje moet aannemen. Het is nog steeds een advies en geen verplichting. Toch merk ik in de winkel dat mensen zonder mondkapje scheef worden aangekeken. Maar waarom zou je het niet dragen”, aldus de initiatiefneemster.

Dat de contacten van Tanja Pompe ook buiten de gemeentegrenzen liggen blijkt uit de toezegging van Justin Nijenhuis. "Nijenhuis is van het bedrijf Waxhand Enterprises Borculo. Hij heeft toegezegd mondkapjes te doneren, dat is toch prachtig”, zegt Pompe enthousiast. "Ik hoop dat meer mensen nadat ze dit artikel hebben gelezen bellen om ook mondkapjes te doneren. Het zal nog zeer lang duren voor dat wij COVID19 onder controle hebben".

Inmiddels hebben ook al personen zich aangemeld om mondkapjes te gaan maken. "Prachtig, ik hoop dat nog meer mensen zich daarvoor opgeven”. Aanmelden voor donaties (o.a. stoffen en elastiek) en medewerking kan op tel. 06-31495763.