Meester Taco met enkele leerlingen van de Beatrixschool op de zelfgebouwde bloembak. Foto: Arjen Dieperink

Meester Taco met enkele leerlingen van de Beatrixschool op de zelfgebouwde bloembak. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Het wordt steeds groener rond de Beatrixschool

Aanpak verstening Harfsens schoolplein maakt iedereen blij

Door Arjen Dieperink

HARFSEN - Het is een stuk groener geworden rond de Beatrixschool in Harfsen. Het schoolplein was grotendeels versteend, maar een podium met banken eromheen en plantenbakken van hout en van de verwijderde tegels zorgen voor een veel vriendelijker uitstraling. En de kinderen vinden het leuk om ermee bezig te zijn. Dat past dan weer uitstekend bij de hedendaagse visie dat het buiten actief zijn het leren bevordert. Een visie die de Beatrixschool hoog in het vaandel heeft.

De Beatrixschool stamt uit het begin van de jaren zestig en betrok later het huidige gebouw aan de Hulstweg 8, dat in 1970 werd gebouwd. De 830 m2 grote school telt 105 leerlingen. Sinds 2014 is Taco Houkema er directeur. Hij is duidelijk trots op de recente veranderingen. "Mede door onze leerlingen hebben we dat voor elkaar kunnen krijgen."
Zo’n drie jaar geleden hielden de leerlingen een sponsorloop. Van de opbrengst werd op het schoolplein een podium gerealiseerd met banken eromheen. “Dat is een voorbeeld hoe het bij ons gaat. Daarmee kunnen wij in het voorjaar en in de zomermaanden ook een buitenklas houden. Er staan ook palen waar we een doek tussen kunnen spannen. Zo zitten we beschut tegen de zon of lichte regen”

Open
Een rondleiding door de school toont de keus die vele jaren geleden is genomen om de tussenmuren te slopen en zo een open verbinding tussen de lokalen te krijgen. Het bleek een groot succes. Enthousiast laat Houkema de school zien, wijzend op de voordelen. En: “Onze school mag zich sinds enkele jaren verheugen in een stijgend leerlingenaantal."

Meegedacht
Nadat bij de provincie Gelderland een subsidieaanvraag was ingediend om het terrein rondom de school te vergroenen, ging iedereen aan de slag. Dat niet de schoolleiding maar ook de leerlingen een flinke vinger in de pap hebben gehad, daarover is Houkema duidelijk: “Onze leerlingen hebben meegedacht over de uitvoering, in eerste instantie vanuit de leerlingenraad. En nu zijn de kinderen heel blij met de inrichting. Op het schoolplein zijn diverse struiken en bomen geplant en er zijn houten bakken geplaatst met diverse planten. Het zorgt voor mooie uitstraling.“
De van douglashout gemaakte bakken zijn 2,82 meter lang, 60 centimeter breed en net zo hoog. Ze zijn vervaardigd door de Harfsenaren Dick en Monique Brokken van Meubels van Monique. Er is ook een bloembak gemaakt van de trottoirtegels die over waren.

Hoekjes
De schoolkinderen vinden het prachtig dat ze meer hoekjes hebben om zich te verstoppen en dat ze ergens omheen kunnen rennen. "Wij willen onze leerlingen prikkelen en dingen laten ontdekken. Daar hebben wij thematische middagen voor. De kinderen vertellen wat ze ontdekt en onderzocht hebben en brengen dat over aan hun medeleerlingen. Zo gaat het onderwerp meer leven.” Een voorbeeld: voor de zomervakantie kregen de kinderen zonnebloemzaad mee. Na de vakantie namen de kinderen hun zonnebloem mee naar school. Een deskundige jury oordeelde wie de winnaar was. Die kreeg een grote wisselbeker.
De kinderen bij de natuur betrekken is een belangrijk onderdeel op de Beatrixschool geworden. Zo schaart voor de foto een groep leerlingen zich trots rondom de bloembak die de kinderen zelf gemaakt hebben van stoeptegels. "Die waren overgebleven van de herinrichting van het schoolplein", besluit Houkema.