Informatieavond 'Aardgasvrij Laren'

LAREN - De werkgroep Aardgasvrij Laren (AGVL) houdt op woensdag 25 november een online-informatieavond voor inwoners van Laren. Tijdens deze avond krijgt men te horen wat de stand van zaken is van het onderzoek.

Er is – ondanks corona – veel in kaart gebracht: het aantal en soort huizen, de energielabels, de kwaliteit van het leidingennetwerk en dergelijke. Er zijn al Larenaren die hun bestaande huis zonder gas verwarmen, ook oudere boerderijen. Zij vertellen daarover. Hoe gaat dat? En wat kost dat? Welke mogelijkheden zijn er? Valt er wat te kiezen? En kan ik ook iets doen om op gas te besparen zonder dat ik meteen mijn CV ketel bij het oud ijzer zet? En wat als mijn CV op groen gas kan, of op waterstof? Er moet nog niks, maar er kan al heel veel! Met isoleren valt tot gemiddeld 20 procent aan aardgas besparen. Men kan gratis advies krijgen van een energiecoach, overleggen met buren of eens vragen aan een installateur wat er kan. Verschillende Larenaren komen aan het woord, en ook u kunt meedoen en uw mening geven met de ‘mentimeter’. Langzaam maar zeker wordt duidelijk welke kant het op zou kunnen gaan, voor het buitengebied en voor de bebouwde kom.

Uiteraard is deze bijeenkomst digitaal, maar ook via de computer kan iedereen die nieuwsgierig is meekijken en praten over de voortgang van dit project. Deelnemen aan de informatieavond kan door een mail te sturen naar info@aardgasvrijlaren.nl. Men ontvangt dan op tijd een deelname-link en een instructie. Meer informatie over AGVL op aardgasvrijlaren.nl.

Aardgasvrij Laren (AGVL)
AGVL is een onderzoeksproject. Het uiteindelijke doel is om duidelijk te krijgen hoe Laren zonder aardgas zou kunnen. Het is dus niet de bedoeling dat er een kant en klaar project komt dat mensen zou dwingen om mee te doen.

Laren is een 'Wijk van de toekomst'. Dat is een wijk, in dit geval dorp, die subsidie krijgt om de mogelijkheden van aardgasvrij wonen te onderzoeken. Na 2050 zal aardgas helemaal niet meer gebruikt kunnen worden voor verwarming in huizen. Het is duidelijk dat de afkoppeling van aardgas een enorme operatie is. Daarom is het nodig dat er nu al nagedacht wordt en geëxperimenteerd wordt met woningverwarming zonder het gebruik van aardgas.