Op de Dag van de Manterzorg kreeg mantelzorgster Ina Gleis uit Gorssel een bedankje van wethouder Henk van Zeijts. Foto: Henri Bruntink
Op de Dag van de Manterzorg kreeg mantelzorgster Ina Gleis uit Gorssel een bedankje van wethouder Henk van Zeijts. Foto: Henri Bruntink

Mantelzorgster uit Gorssel: 'Ik sta 24 uur aan'

GORSSEL - Dinsdag was het de Dag van de Mantelzorg. Dat was voor de Stichting Welzijn Lochem (SWL) aanleiding om 608 tassen met informatie en een presentje aan te bieden aan mantelzorgers in de gemeente. Wethouder Henk van Zeijts zocht twee van hen persoonlijk op in Gorssel. Mantelzorger Ina Gleis vertelde hem honderduit over hoe het leven van een mantelzorger eruitziet.

Door Henri Bruntink

Ina Gleis is bijna 80 en zorgt voor haar bijna 85-jarige man Gerrit die Parkinson heeft. Het stel woont nu bijna 5 jaar in Gorssel, in een appartement naast De Borkel. Beiden zijn geboren en getogen in Enschede. Daar moesten ze te lang wachten op een appartement met minimaal twee slaapkamers. Via een in Gorssel wonende dochter werden ze gewezen op de bouw van het appartementencomplex waar ze nu wonen. De dochter is afgelopen mei overigens naar Zweden geƫmigreerd.

Organisator
Al snel merkte Ina Gleis dat de mensen in de buurt elkaar niet kenden. "Dat gold zelfs voor een vrouw die in hetzelfde gebouw woont. En met Nieuwjaar werden geen handen geschud. Dat vond ik heel raar", zo vertelt ze. Organisator als ze is zette ze een nieuwjaarsbijeenkomst op. Daarvan zijn er inmiddels drie gehouden. De aanstaande jaarwisseling wordt dit waarschijnlijk niks.

Parkinson trof het echtpaar zwaar. Ze leden een zeer actief leven. Ze sporten op hoog niveau. Ina was medisch analist en werkzaam in het onderwijs. Gerrit was onder meer 12 jaar gemeenteraadslid in Enschede. Ze reisden graag en veel. Ook dat is nu niet meer aan de orde. Gerrit Gleis heeft dag en nacht verzorging nodig. Geestelijk is hij nog in orde maar het lichaam wil niet meer zo goed.

24 uur per dag aan
"Ik sta 24 uur per dag aan", zegt Ina. "Maar daar ben ik me meestal helemaal niet van bewust. Het is een geleidelijk proces." Zwaarder wordt het wel: "80 is geen 70", zegt ze veelbetekend. Inmiddels is huishoudelijke hulp georganiseerd en, met enige vertraging, ook thuiszorg. Gerrit Gleis liet wethouder Henk van Zeijts glunderen door te zeggen dat de reactiesnelheid en de inhoudelijke reacties van 't Baken als een warm bad zijn ervaren.

Ina Gleis was in Enschede altijd al als vrijwilliger actief op allerlei gebied. Daarvoor ontving ze al in 2001 een koninklijke onderscheiding. Haar echtgenoot zegt: "We waren altijd heel actief. De afgelopen jaren zijn we van hulpbieder naar hulpvrager gegaan. Dat is best lastig."

Herkenbaar
Mantelzorgconsulent Marieke Muilerman van SWL herkent het verhaal van Ina Gleis. "Veel mantelzorgers geven aan dat ze langzaam in hun rol groeien. Dat gaat bijna ongemerkt. De meesten vragen ook niet snel hulp. Als ze dat wel doen is vaak al sprake van een kantelpunt. We hebben de bereikbaarheid van hulp in Nederland ook wel heel moeilijk gemaakt, met veel regels en wetten."

De wethouder bracht ook een tas met inhoud naar Willem Elbert, eveneens uit Gorssel. In de tas zit naast veel informatie ook een bakkersbon van 10 euro. Naast de ruim 600 tassen die zijn rondgebracht zijn er ook nog een dikke 70 per post verstuurd naar mantelzorgers die buiten de gemeente wonen.