Laren herdenkt overledenen in acht kleine kerkdiensten

LAREN - Aanstaande zondag 22 november is het de laatste zondag van het kerkelijk jaar. In veel kerken worden de overledenen van het afgelopen jaar herdacht. In Laren is de kerk op die zondag normaal gesproken bomvol met veel familieleden die een lichtje aansteken voor hun geliefde. Maar dit jaar moet alles anders.

Het is natuurlijk onmogelijk om met bijna 300 mensen in de kerk te zitten. Dus heeft de Protestantse gemeente van Laren een totaal nieuwe opzet bedacht . “We willen wel alle mensen de gelegenheid geven om hun geliefde te herdenken, dus doen we tien kleine kerkdiensten na elkaar, met tussenpozen. Het gaat de hele dag door”, aldus dominee Jaap Jonk.

De dag begint met een inleidende dienst om 10.00 uur. Die duurt maar kort en is bedoeld voor de reguliere kerkgangers op zondagmorgen. Vanwege de coronamaatregelen mogen er niet meer dan dertig mensen tegelijk in de kerk zijn, en zoals bij alle zondagmorgendiensten kan deze dienst alleen worden bijgewoond na opgave vooraf. Vervolgens zijn er acht deelkerkdiensten waarvoor familieleden persoonlijk zijn uitgenodigd. Ook zij moeten zich opgeven om te voorkomen dat er te veel mensen in de kerk zitten. Na elke deelkerkdienst wordt de kerk gelucht en schoongemaakt. Op die manier kunnen alle veertig betreffende families toch hun geliefde herdenken.

De dag wordt om 16.45 uur afgesloten met een vesper, en ook deze is weer alleen na aanmelding toegankelijk. Het idee om de families na iedere dienst koffie aan te bieden is vervallen omdat de verscherpte maatregelen dat onmogelijk maken
De hele dag wordt vormgegeven door de leden van de uitvaartgroep van de PG Laren. Yvonne de Kruijff, Hannie Poelert en Irma Wagenvoort zullen alle drie voorgaan en ook voormalig pastoraal werker Pauline Kramer zal een dienst voor haar rekening nemen. Bijzondere muzikale medewerking is er van Dianne Marsman en Buddy Wendersteyt naast organist Broer de Boer uit Harfsen.

Alles is te volgen via internet.


kerkdienstgemist.nl