Tijdens twee avonden en nachten werd er druk gewerkt op de kruising. Foto: Arjen Dieperink

Tijdens twee avonden en nachten werd er druk gewerkt op de kruising. Foto: Arjen Dieperink

Kruising Nieuwstad: alle fietsers tegelijk groen

LOCHEM - Op de kruising van de Nieuwstad, Albert Hahnweg, Barchemseweg en Zutphenseweg is vorige week de verkeerssituatie gewijzigd. Fietsers uit alle richtingen krijgen nu tegelijk groen licht. Deze ingreep is het gevolg van een verkenning van hoe met name (fiets)verkeer van en naar schoolgebouw De Garve, aan de Burgemeester Leenstraat, veiliger kan worden afgewikkeld.

Door Henri Bruntink

De aanpassing van de verkeerslichten is het sluitstuk van eerdere maatregelen die werden genomen voor De Garve. In dat gebouw is onder meer de Mr. G. Propschool gevestigd. Deze stond eerder aan de Barchemseweg en heeft dus veel leerlingen uit het oostelijke deel van Lochem. Zij moeten - al dan niet onder begeleiding - dagelijks de nog altijd drukke Nieuwstad oversteken.

Eerdere maatregelen
Eerder werd bij dezelfde kruising al een extra voetgangersoversteek gemaakt en verderop werd de oversteek van Oosterbleek naar Zuiderbleek aangepast. Kruisende fietsers en voetgangers hebben daar voorrang op het overige verkeer. Bij de nieuwe school zelf werd een zogeheten 'Kiss&Ride-strook' aangelegd voor ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen.

Opstelvlakken weg
De gemeente Lochem legt de laatste ingreep zo uit: 'We voorkomen met de nieuwe regeling dat fietsers tussen het gemotoriseerd verkeer over de kruising rijden. De oude regeling met opstelvlakken voor fietsers (vóór de wachtende auto's) kent een aantal nadelen. Bijvoorbeeld de vraag waar stel je je als fietser op? De drukknop staat immers rechts. Een ander probleem doet zich voor met afslaand (vracht)verkeer. Indien fietsers gelijk groen hebben met rechts afslaand verkeer (met name als dat een busje of vrachtauto is), dan ontstaan gevaarlijke situaties vanwege de dode hoek voor de betreffende chauffeur...' De genoemde opstelvlakken voor fietsers zijn verwijderd.

De Verkeerscommissie Schoolgebouw de Garve, bestaande uit ouders en leerkrachten, kwam al in 2017 met de aanbeveling voor 'Alle fietsers op groen'. De gemeente nam dit advies niet meteen over maar gaf een extern bureau opdracht om een analyse van de verkeersveiligheid te maken. Ook dit leverde een positief advies op voor de nu getroffen maatregel.

Groningen
Voor zover bekend was de stad Groningen de eerste gemeente die de regel invoerde en deze geldt nu op bijna elke kruising met verkeerslichten. Veel andere gemeenten hebben het inmiddels overgenomen. In de regio zijn zulke kruisingen al langer te vinden in bijvoorbeeld Zutphen en Doetinchem.

Kritiek
Op Facebook zijn inmiddels berichten verschenen van mensen die de verandering niet zien zitten. Ze ervaren het als gevaarlijk dat er, als zij staan te wachten, auto's langs hen heen rijden. Daar staat tegenover dat als de fietsers rijden ze niets te duchten hebben van gemotoriseerd verkeer op de kruising. Alleen fietsers uit andere richtingen in de gaten houden is dan het devies.

Voorrangsregels
De verkeerslichten zijn leidend op de Lochemse kruising. Op de schaarse momenten dat deze zijn uitgeschakeld gelden de 'normale' voorrangsregels. Deze worden aangegeven door verkeersborden en/of haaientanden op de weg. In dit geval heeft verkeer op de Zutphenseweg-Nieuwstad voorrang.

Overigens is de regel dat rechts afslaande fietsers niet meer hoeven te stoppen voor rood licht niet meer geldig. Om te voorkomen dat auto's en fietsers alsnog in elkaars vaarwater komen moet iedereen nu wachten op groen licht. Nieuwe meldlussen in het asfalt van de fietsstroken voorkomen dat fietsers moeten wachten zonder dat er verkeer uit andere richtingen komt.