Spektakel met knallende melkbussen gaat dit jaar niet door

Geen spektakel met knallende melkbussen

Vervolg van voorpagina

LAREN - Het carbidknallen behoort sinds 24 juni 2014 tot één van de vijftig Nederlandse tradities en is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. In de gemeente Lochem is het buitengebied van Laren aangewezen als de plek waar de traditie mag worden gevolgd. De organisatie is in handen van 'Knapp'n', een onderdeel van vereniging Open Jongeren Werk Lochem (OJWL). Met zo'n drieënveertig oude melkbussen knallen de leden het oude jaar weg. Maar dit jaar zal dat spektakel niet doorgaan.

"Het trekt namelijk altijd veel publiek, hoe ga je dat in goede banen leiden?", laat de 25-jarige woordvoerder Ton Lammertink weten. "Deze week hebben we daarom besloten het carbidschieten niet door te laten gaan", laat hij enigszins teleurgesteld weten. Hij wijst op de ruim vierhonderd bezoekers die normaliter op het carbidschieten afkomen. "De afstand voor de bezoekers, maar ook de afstand die wij onder elkaar moeten houden, kunnen wij eenvoudigweg niet garanderen. Daarom hebben we besloten om een jaartje over te slaan."

Wel vraagt Lammertink aan anderen die toch op persoonlijke titel gaan carbidschieten, het voorzichtig aan te doen. "Men moet door onvoorzichtigheid het niet gaan verpesten dat carbidschieten volgend jaar niet meer zou mogen".