Geen dure villa’s in het Barchemse bos

Het dorp Barchem ligt aan de voet van de prachtige Lochemse Berg en een uitloper hiervan - de Kalenberg - komt uit in Barchem. Dit oude gebied is gevormd door de ijstijd en heeft daarom een bijzondere natuur en leefomgeving. In Barchem is al lange tijd een strijd gaande om in een uitloper van de Kalenberg zes stadsvilla’s te gaan bouwen.

Het bewuste perceel ligt aan de Borculoseweg in Barchem. Hoe bijzonder is het dat in een dorpskern een bosperceel met grote cultuurhistorische waarde aanwezig is. Wat GroenLinks betreft: koesteren! Vanaf het begin zeggen wij: stoppen met de plannen om dit bos op te offeren voor overbodige en dure stadsvilla’s. In Barchem is eerder behoefte aan betaalbare starterswoningen dan aan deze dure woningen.

Helaas heeft een raadsmeerderheid nu al tweemaal ingestemd met de plannen om dit mooie stukje bos op te offeren voor deze villa’s, voor het laatst in 2014. Toen ging de raad overstag na de toezeggingen dat er zowel een veilig fietspad langs de Borculoseweg zou komen als ook boscompensatie bij Ampsen.

Wat blijkt in het nieuwe plan dat tot 9 december ter inzage ligt … Er komt geen vrijliggend fietspad en ook de toegezegde boscompensatie wordt niet nodig geacht.

Voor GroenLinks is drie maal scheepsrecht en hopelijk komt de gemeenteraad tijdig tot inkeer en blijft het oude Barchemse bos nog generaties lang Barchems bos.

GroenLinks Lochem