Bij de familie Heijink ontstond een lange file aan auto's die door de ligboxenstal reden. Foto: PR.

Bij de familie Heijink ontstond een lange file aan auto's die door de ligboxenstal reden. Foto: PR. 

Filevorming tijdens
Boerderijverlichtingsroute in Laren

LAREN – De vrijwilligers van Open Jongeren Werk Lochem (OJWL) konden vrijdag- en zaterdagavond de toestroom aan auto's tijdens de Boerderijverlichtingsroute in Laren en omgeving amper aan. Er ontstond zelfs even een file bij de start op de Deventerweg en ook op de Bouwhuisweg en Exelseweg stond een lange rij wachtende auto’s voordat men het erf van de familie Heijink kon opdraaien. Daar reed men letterlijk en figuurlijk tussen de koeien door. De familie Heijink had de deuren van hun ligboxenstal namelijk opengezet voor de automobilisten. Sommigen gingen daarom op de Oude Lochemseweg voor even 'uit de route' om vervolgens weer in te voegen om de drukte te mijden.

Door Jan Hendriksen

De eerste editie werd echter een daverend groot succes. Maar liefst 1100 automobilisten en enkele trekker en brommer rijders kochten een programmaboekje bij het startpunt. Naar schatting goed voor meer dan drieduizend bezoekers. En die konden allemaal coronaproof aan de verlichtingsroute deelnemen. Want Open Jongeren Werk Lochem had de zaak goed voor elkaar. Op gepaste afstand werden de programmaboekjes uitgereikt en het deelnamegeld geïnd. Een groot deel van het Larense buitengebied stond vrijdag- en zaterdagavond letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. De ruim veertig kilometer lange route voerde langs circa 120 verlichte boerderijen, woningen en objecten. Vooral het tweede deel van de route was meer dan de moeite waard. Met misschien wel als hoogtepunt de verlichte boerderijen en woningen aan de Groenedijk waar de buurtbewoners collectief met de nodige figuratie voor het thema ‘Een week in de Groenedijk' hadden gekozen. Voorzitter Laurens Woestenenk van OJWL keek na afloop zeer tevreden terug. "Zoveel belangstelling overviel ons een beetje. De mensen hadden zich vooraf kunnen aanmelden tijdens welk tijdslot men de route wilde rijden, maar zaterdagavond hadden velen dit nog niet gedaan. Mede daardoor ontstond er bij de start een file op de Deventerweg.” Woestenenk die zelf het idee van de verlichtingsroute binnen de plattelandsjongeren vereniging had geopperd, liet verder weten dat men als OJWL de doelstelling heeft om over twee jaar opnieuw een Boerderijenverlichtingsroute in de gemeente Lochem te organiseren. "We denken dan om de route in Harfsen en Almen te organiseren.”

Meer dan 120 boerderijen en woningen waren verlicht tijdens de ruim veertig kilometer lange route. Foto: Familie Hoentjen.
Meer dan 120 boerderijen en woningen waren verlicht tijdens de ruim veertig kilometer lange route. Foto: PR.