Inwoners aan zet op weg naar Omgevingsvisie

LOCHEM/GORSSEL - In de aanloop naar de Omgevingswet die op 1 januari 2022 van kracht wordt stelt de gemeente Lochem een Omgevingsvisie op. Daarin gaat het om onder meer wonen, bouwen, duurzaamheid, klimaat, biodiversiteit en gezondheid. In de Omgevingswet ligt het accent zwaar op vroegtijdige betrokkenheid van omwonenden. Lochem vraagt inwoners hun menig te geven via een vragenlijst.

Door Henri Bruntink

Op dit moment worden veel plannen van zowel inwoners als de (lokale) overheid getroffen door bezwaren of zelfs juridische strijd. De Omgevingswet wil dat proberen te voorkomen door mensen vroegtijdig te informeren. Dit wordt een plicht voor planmakers. Als iemand iets wil bouwen moet de buurt vooraf zijn geïnformeerd. Dan is vroegtijdig duidelijk of er draagvlak is of juist veel verzet.

Woningbouw
In de Omgevingsvisie gaat het onder meer om woningbouw. In de gemeente wordt de komende jaren rekening gehouden met de bouw van 850 tot 1350 nieuwe woningen. Dat is een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen jaren waarin steeds rekening gehouden met een krimp. Dit blijkt inmiddels, zeker in de gemeente Lochem, niet door te zetten. Er wordt weer gerekend op groei.

Uitbreidingslocaties
Wethouder Bert Groot Wesseldijk zegt dat met name voor Lochem en Laren al duidelijk is dat niet alleen meer op zogeheten inbreidingslocaties kan worden gebouwd. Er moet dus worden gekeken naar mogelijke uitbreidingslocaties. Het is niet moeilijk te voorspellen dat dit in de kern Lochem niet mee zal vallen. Ook de wethouder ziet dit: "Dat wordt een uitdaging want je loopt al snel op tegen kanaal, rondweg en natuur."

De link naar de vragenlijst was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet beschikbaar. Woensdag is deze te vinden op de website van de gemeente (www.lochem.nl). Het gaat om link naar het bewonerspanel 'Lochem Spreekt' maar dit keer kan iedereen meedoen. Registratie is niet nodig.