Verbijsterend leges-antwoord zonneparken

Verbijsterend leges-antwoord zonneparken

Hoe is het in vredesnaam mogelijk? Met stijgende verbazing zal menigeen in de Berkelbode de antwoorden hebben gelezen van het College van B en W. over het fors ontduiken van gemeentelijke leges door zonneparkbouwer TPSolar. Naar schatting laat de gemeente tussen de 80.000 en misschien wel 100.000 euro aan leges door de vingers glippen. Terwijl de gemeente aan alle kanten de eindjes aan elkaar moet knopen, is het volstrekt onduldbaar hoe diezelfde gemeente met ongecontroleerd handelen en rare procedures omgaat met legesgelden voor zonneparken. Dat is ten nadele van de hele gemeente en al haar bewoners.

Gemeenteraadslid Lex de Goede van Meedenken met Lochem stelde er vragen over, nadat de vereniging Hobama in een notitie de gang van zaken bij legesbedragen voor zonneparken aan de kaak stelde. De antwoorden van het college zijn ronduit verbijsterend.

Als betrokkene bij het verzet tegen de mogelijke komst van het zonnepark Bekenschot in Barchem raakt mij dat zeer. Aanleiding voor het ‘leges-schandaal’ is de opgave die TPSolar bij de gemeente moet doen voor de aanlegkosten van het zonnepark. Dat is iets meer dan 2 miljoen euro, schrijft het bedrijf. Daarover moet dan aan de gemeente leges wordt betaald. Maar die 2 miljoen klopt van geen kanten, toonde Hobama in het onderzoek aan. Dat moet minstens vijf tot zes keer zo hoog zijn. TPSolar noemde eerder in een openbare informatiebijeenkomst een bedrag van 14 miljoen.

Of de gemeente controleert of die 2 miljoen juist is, wilde het gemeenteraadslid weten. Nee, dat controleren we niet, we geloven de indiener op z’n blauwe ogen, blijkt uit antwoorden die Lex de Goede kreeg. We controleren ook niet, dat is ook niet bij eerdere parken gebeurd, schrijft het college. Je valt van de stoel als je dat leest. We kijken alleen of het opgegeven bedrag aannemelijk is, zegt het college, maar dan heeft de gemeente in dit geval behoorlijk zitten slapen. De grootste leek kan bedenken, dat twee miljoen euro voor de bouw van een park met 35.000 zonnepanelen nooit en te nimmer kan. Dat zou neerkomen op nog geen zes tientjes per paneel. Iedereen weet dat het veel meer is.

Kortom TPSolar ontduikt de gemeentelijke belastingen. Ondertussen zit de gemeente doodleuk met diezelfde club aan tafel om verder te praten over het plan Bekenschot. Moet je als gewone burger eens proberen als je de boel voor het lapje houdt. En als het nou de eerste keer was. Eerder bleek uit de stukken die bij de aanvraag zijn ingediend dat de weergave van gesprekken met omwonenden talloze grove onwaarheden bevat. Het zou onbegrijpelijk zijn als de gemeenteraad dit allemaal over haar kant laat gaan. Gemeenteraad grijp in!

Henk Meulenveld,
Barchem