De scouts van Scouting IJsselgroep uit Gorssel knotten de wilgen aan de Joppelaan. Foto: PR

De scouts van Scouting IJsselgroep uit Gorssel knotten de wilgen aan de Joppelaan. Foto: PR

Scouts knotten wilgen

GORSSEL - Afgelopen zaterdag was het weer zover: wilgenknottijd! Al jarenlang onderhouden de scouts van Scouting IJsselgroep uit Gorssel de knotwilgen aan de Joppelaan (achter de Poorte). Dit betekent dat de wilgen eens in de 4 á 5 jaar worden ontdaan van hun takken zodat deze niet uitscheuren. Een oude knotboom biedt aan tal van dieren schuil-, nestel- en voedselgelegenheid, denk hierbij aan de steenuil en marterachtigen, maar ook vleermuizen en insecten.

Het knotten van een wilg is dus enorm waardevol. Daarbij is het natuurlijk een uitgelezen klus voor de scouts van de IJsselgroep! 'Bewapend' met zaaggereedschap, snoeischaren en ladders werden de bomen in een paar uur tijd grotendeels ontdaan van hun takken. De takken vielen in vlot tempo naar beneden waarna ze netjes opgestapeld werden. Het snoeihout vindt binnenkort zijn weg naar het terrein van de Scoutinggroep aan de Kwekerijweg te Gorssel waar ze dienst gaan doen als houtwal voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.

De tijd vloog voorbij en voordat de scouts het in de gaten hadden kwam het programma alweer ten einde. De middag werd afgesloten met warme chocolademelk. Lekker in de buitenlucht bezig zijn met een uitdagende activiteit en daarbij ook nog eens leren omgaan met risico’s maakte het een op-en-top Scoutingmiddag.