Afbeelding

't Haveke

“Midden in het Gelderse plaatsje Eefde, vlakbij Zutphen, vindt u “Landgoed ‘t Haveke”. Een in 1860 gebouwd herenhuis, omgeven door een schitterend 14 hectare groot Engels landschapspark met bos en verzorgde gazons.

Aldus prijst de website van 'Landgoed 't Haveke' deze locatie aan, waar al in 1385 sprake is van een 'huis Ter Havick in de marke Angeren’, als Herman ter Havick ten strijde trekt naar Duitsland onder aanvoering van de hertog van Gelre.

Een erfgenaam met dezelfde naam, Herman ter Havick, geeft de hofstede – 'Die hofstede thoe Angeren', zoals Ter Havick dan heet – aan zijn echtgenote als huwelijksgeschenk.

Na de 16e eeuw verarmt de familie ter Havick, want door vererving raakt het goed steeds meer versnipperd, waardoor er te weinig land overblijft om de kosten van huis en hofhouding te kunnen betalen. Slechts een rijke erfgenaam, Berend Oeveljonk, samen met zijn vrouw Garberich ter Havick lukt het, vanaf 1646, om de gronden weer enigszins bijeen te sprokkelen. Daardoor is het 15 jaar later een interessante investering is voor Frederik van der Capellen van de naburige Boedelhof.

In 1808 verkoopt douairière van der Capellen-van Nagell de Havick aan vier Zutphense speculanten voor ƒ50.000. Sindsdien kent het huis opnieuw vele eigenaren, van wie Frans Gerrit Nieuwenhuis in 1860 het huidige huis laat bouwen. Na zijn dood in 1868 eisen de kinderen hun erfdeel op en moet ’t Haveke verkocht worden. De eerste van de vele eigenaren daarna wordt emeritus predikant Maurits Albrecht Amshoff.

Na de oorlog komt 't Haveke, met veel schade door bominslagen en houtkap, in handen van de familie Rechteren Limpurg Speckfeld. In 1995 sterft Constance van den Boom-gravin van Rechteren Limpurg Speckfeld en vererft het huis aan haar Duitse nichtje Nepeta Freiin von Massenbach, gehuwd met Ernst Wilhelm von Wedel. Zij beheert het huis, onder andere als regelmatig decor voor culturele initiatieven, feesten en partijen.