Katelijne en John Horst zijn blij dat zij dankzij afhaalgerechten toch in contact kunnen blijven met collega's en klanten. Foto: Gerwin Nijkamp
Katelijne en John Horst zijn blij dat zij dankzij afhaalgerechten toch in contact kunnen blijven met collega's en klanten. Foto: Gerwin Nijkamp

'Vrolijke dinerfoto's van gasten geven veel arbeidsvreugde'

De EetGalerie overleeft dankzij de TapasTas

LOCHEM – De grootste winst was dat ze weer met hun collega’s aan de slag konden, vertellen Katelijne en John Horst van Restaurant De EetGalerie in Lochem. Het was even zoeken, maar dankzij de TapasTas genieten de medewerkers weer van hun werk en de gasten weer van de heerlijke gerechten uit de keuken. “Wellicht levert het ons nieuwe klanten op die we na corona vaker in ons restaurant mogen verwelkomen.”

“De eerste lockdown overviel ons echt”, herinneren Katelijne en John zich nog goed. “We hadden toen geen idee hoe lang het ging duren en hadden ook totaal geen ervaring met afhaalmaaltijden. Daarom hebben we afgewacht tot we in juni weer open mochten.”

Plan B
Toen later in de zomer de eerste tekenen van een aankomende tweede golf zichtbaar werden, wist het ondernemerspaar meteen dat er een plan B moest komen. “Toen stond al vast dat we met afhaalmaaltijden zouden gaan werken als we weer dicht zouden moeten.” De donderdag nadat de regering bekendmaakte dat de horeca zijn deuren moest sluiten, werd de zaak omgebouwd en konden klanten hoofdgerechten of een TapasTas bestellen. Laatstgenoemde is een tas met acht of twaalf gerechtjes, geschikt voor twee personen.

Andere tak van sport
Dat afhalen en bezorgen een totaal andere tak van sport is dan gasten aan tafel bedienen, was snel duidelijk. Er werden verpakkingen ingeslagen, de website werd aangepast en het team dacht goed na over hoe ze dit aan moest pakken. “Het is veel meer op uur en tijd werken, ook mogen er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn als ze hun bestelling af komen halen”, leggen Katelijne en John uit. “We weten inmiddels dat twee tot drie bestellingen per kwartier mogelijk zijn, dat kan het personeel ook goed aan.”

KerstTapas
Met Kerst zal de aanpak net even anders zijn. De menukaart is dan vanzelfsprekend meer feestelijk, maar er worden die dagen geen warme gerechten in de tas gedaan. Die moeten de mensen dan thuis even opwarmen. “Zo kunnen we toch nog wat meer gasten blij maken.”

Overleven
Financieel weegt deze bedrijfsvoering niet op tegen een vol restaurant waarin de gasten worden bediend. "Het is echt om te overleven. Maar wat waren we blij om weer met elkaar in de keuken te staan en echt contact te hebben met onze gasten.” Ook de klanten zijn enthousiast. "Uit heel Lochem en omgeving krijgen we bestellingen. Als de klanten ons dan een fotootje sturen en laten weten toch nog een beetje het gevoel hebben uit eten te zijn, bezorgt ons dat enorm veel arbeidsvreugde.”

Alleen voor de vaste medewerkers, moet de ondernemers daar bij aantekenen. “Helaas kunnen we de vele parttimers in de bediening niet aan het werk houden.” Allereerst vinden ze het vervelend voor die mensen, maar ook voor het restaurant is het een hard gelag. “We hadden een ontzettend goed op elkaar ingespeeld team waar we ontzettend trots op zijn. Dat zal als we over een tijd weer open gaan waarschijnlijk niet helemaal compleet meer zijn. Dat is wel een gemis.”


eetgalerielochem.nl


De EetGalerie staat los van de Schouwburg Lochem

In de Berkelbode van vorige week betuigt Esther van Charante in een ingezonden brief dat extra financiële steun voor de Schouwburg Lochem niet wenselijk is. Hiermee wordt de Schouwburg Lochem volgens haar in een oneerlijke concurrentiepositie geplaatst. Zij wekt de suggestie dat ook het naastgelegen Restaurant de EetGalerie hiervan meeprofiteert. Katelijne Horst – Pijnenborg weerspreekt dit nadrukkelijk. “Wij hebben zakelijk helemaal niets met de schouwburg van doen, behalve dat wij een bedrijfsruimte van hen huren, tegen een commercieel, marktconform huurtarief.”

Katelijne is, samen met haar man John, sinds 2009 als zelfstandig ondernemer eigenaar van Restaurant de EetGalerie. “Tot een jaar of vijf geleden deden wij wel de horeca in de Stadslounge (als foyer wel onderdeel van de schouwburg), maar daar zijn wij dus al een hele tijd mee gestopt. Ook toen heeft ons bedrijf nooit enige vorm van subsidie ontvangen.”

Volgens haar wordt in de brief van Van Charante geheel ten onrechte de suggestie gewekt dat de EetGalerie subsidie ontvangt van de gemeente en vanuit die positie klandizie bij andere ondernemers weghaalt. Het tegenovergestelde is waar, volgens Katelijne. Juist als bestuurslid van de Stichting Keidagen Events probeert zij een verbindende rol te spelen voor de Lochemse horeca en ‘is oneerlijk concurreren met collega’s het laatste dat wij zouden willen’.