Wie wordt na vertrek Frederike het nieuwe gezicht?

Vertrouwd gezicht neemt na 23 jaar afscheid van Boekhandel Lovink

Door Rudi Hofman

LOCHEM - Boekhandel Lovink aan de Markt in Lochem moet verder zonder het vertrouwde gezicht van de winkel. Frederike Scholing heeft na 23 jaar besloten afscheid te nemen. Namens Stichting Boekhandel Lovink sinds 1846 zegt bestuurslid Nico Groen dat dit besluit niet als een verrassing komt. "We zagen het al een tijdje aankomen."

Binnen afzienbare tijd hoopt de stichting de opvolg(st)er van Scholing te kunnen presenteren. Zij neemt de zoektocht naar de meest geschikte kandidaat zeer serieus. "Frederike is een echte cultuurdrager. We kijken intern naar: wat hebben we aan talent en wat is er nodig?" Scholing houdt zich afzijdig van dit proces. "Frederike wil niet over haar graf heen regeren."

Belangrijk stempel
In een schriftelijke verklaring uit het bestuur zijn grote waardering: ‘Frederike was de laatste periode het gezicht van de boekhandel, zowel naar klanten, als naar schrijvers, uitgevers en anderen in het boekenvak.
Zij heeft een belangrijk stempel gedrukt op het bijzondere karakter van onze Lochemse boekhandel. Wij zullen ons best doen dat bijzondere karakter zoveel mogelijk te bewaren. We zullen Frederike daarbij node missen. Het Lovink-team en het bestuur van de stichting zijn Frederike zeer erkentelijk voor haar inzet gedurende al die jaren’.

De hoofdrolspeelster houdt haar beweegreden(en) om te stoppen graag voor zichzelf. Volgens Groen is er de afgelopen twee jaar veel veranderd en heeft dit zeker impact gehad. Tot mei 2018 vormde Frederike jarenlang een onafscheidelijk duo met Boeije Jansen. Jansen ging met pensioen – hij woont boven de winkel – en Stichting Boekhandel Lovink sinds 1846 werd de nieuwe eigenaar. De bestuursleden staan garant, mochten zich financiële problemen voordoen.

'Frederike

heeft een

belangrijk

stempel

gedrukt op

het bijzondere

karakter van

onze

Lochemse

boekhandel'

Met Stichting Vrienden van Boekhandel Lovink is er begin 2020 nog een partij bijgekomen, die zich om het wel en wee van de winkel bekommert. Al met al is er, zo schetst Groen, een heel nieuw krachtenveld ontstaan waarbinnen de medewerkers, onder wie Frederike, moeten opereren. Het bestuurslid benadrukt dat van ruzie geen sprake is.

Best tevreden
Het team van Boekhandel Lovink bestaat na het vertrek van Frederike Scholing uit vijf betaalde krachten. De winkel is vanwege de lockdown voorlopig gesloten, maar de verkoop ligt allerminst stil.

Nico Groen is best tevreden over hoe Lovink 2020 heeft doorstaan. "Voor de boekhandel is corona nog niet zo slecht. Met fietskoeriers en de inzet van een heel team van bezorgers gaat de omzet ook nu op niveau door."