Afbeelding

Lochem van stad naar gemeente

Voor 1795 kende ons land, behalve steden, geen apart plaatselijk bestuur. Alles rondom de stad viel ook onder de stad. Dat heette het Scholtambt Lochem, met hoofdplaats Lochem, de heerlijkheid Verwolde en hun dorpen, zoals Barchem en Laren en buurtschappen, zoals Duchteren (Dochteren).

Na 1795 veranderde dat tijdens de Bataafse Republiek en het koninkrijk Holland, onder koning Lodewijk Napoleon. Er werd geëxperimenteerd met een vorm van plaatselijk bestuur naar Frans model.
In 1811 mondde dat uit in ‘Franse Communes', met een ‘Maire' aan het hoofd, een burgemeester met veel macht, bijgestaan door een gemeenteraad met weinig macht Zo ontstonden Lochem, Laren en Gorssel als aparte gemeenten.
Op grond van oude rechten werden ze tijdelijk aangevuld met Kring van Dorth en Verwolde.
In Lochem vond men het maar een rare verdeling, want Laren lag zowel aan de noordkant, met het dorp Laren, als aan de zuidkant, met het dorp Barchem.
Verschil van mening kon dan ook niet uitblijven, o.a. over de zuidgrens van Lochem. (hoever mag Lochem naar Barchem oprukken?) en over de noordkant van Lochem (industrieterreinen in Laren of in Lochem?).
In 1971 hakte de Tweede Kamer de knoop door en werd Laren bij Lochem gevoegd. Veel Larens verzet, maar in Lochem vond men die bundeling heel logisch.
Ook van ‘bovenaf' werd er weer aan Lochem gesleurd. In de jaren tachtig is er namelijk zeer serieus gesproken over kleinere provincies, gewestvorming heette dat. Er was sprake van een nieuwe, kleine provincie, bestaande uit Flevoland, Overijssel zonder Twente, maar met Lochem. Het is een min of meer stille dood gestorven.
Maar de gemeentelijke herindeling ging door. In 2005 werden Lochem en Gorssel samengevoegd. Bathmen zou er ook bij komen, maar dat was de CDA-fractie in de Tweede Kamer te gortig. Gorssel wilde eigenlijk niets, geen Zutphen en geen Lochem, net als Warnsveld later. Het werd het kiezen voor het minst kwade, Lochem. En daar is Gorssel wel bij gevaren. Want het Gorsselse gemeentehuis kwam daardoor beschikbaar voor de vestiging van museum MORE. Zo heeft elke kern in de gemeente Lochem nu zijn eigen kracht en bijzonderheid.