FOTO 1 Charlotte Rixten directrice van Villa Mondriaan. Foto Clemens Bielen
FOTO 1 Charlotte Rixten directrice van Villa Mondriaan. Foto Clemens Bielen Foto:

Jaaroverzicht 2019

JANUARI

- Promotieprijs

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Winterswijk in de museumwerkplaats Transit Oost was de traditionele uitreiking van de promotieprijs Winterswijk. Juryvoorzitter Marlies Joldersma maakte bekend dat de prijs, die voor de 21ste keer werd uitgereikt, naar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) ging. De Wibra ontving de Pui Promotie Prijs.

- Charlotte Rixten directrice Villa Mondriaan
Twee jaar geleden begon zij haar stage bij Villa Mondriaan als junior-directeur. Het bestuur van Villa Mondriaan besloot om Charlotte Rixten (25) te benoemen tot directeur, na twee jaar stage als als junior-directeur. Zo kreeg het museum, na Judith Kadee, opnieuw een zeer jonge, veelbelovende directeur met internationale ervaring in de culturele wereld; opnieuw de jongste museumdirecteur van Nederland.

FOTO 1: Charlotte Rixten directrice van Villa Mondriaan. Foto:Clemens Bielen

- Reinoud Wentink nieuwe predikant
Met het afscheid van dominee Fransien van Keulen zocht de Protestantse Gemeente Winterswijk een nieuwe predikant, net als de Groenlose Hervormde Gemeente. Gezamenlijk werd een nieuwe voorganger gevonden in de persoon van de 62-jarige Reinoud Wentink.

- Beste bestuurder
Op donderdag 17 december werd burgemeester Joris Bengevoord gekozen tot beste bestuurder van een kleine gemeente in Nederland. 'Een gedreven bestuurder, die verder kijkt dan de gemeentegrenzen en hecht aan goede communicatie', zo luidde het oordeel.

FOTO 2: De beste bestuurder van 2017 spreekt die van 2019 toe. Foto: Bernhard Harfsterkamp

- Gymzaal overgenomen
Oranjevereniging Henxel neemt gymzaal bij Emmaschool over en richtte een stichting op voor het beheer.

- Lintje
Koninklijke onderscheiding voor Johan Meerdink.

- Tannemaat stopt als voorzitter ABH-City
Tannemaat stopt als voorzitter van ABH-City. Daarmee krijgt hij zijn handen vrij om als politicus meer te kunnen doen voor het centrum.

FEBRUARI

- Wim van Eerden stopt na bijna 25 jaar met radio maken.

- Geen plek voor CDA in nieuwe coalitie
Nadat het CDA op vrijdag 1 februari het vertrouwen had opgezegd in Winterswijks Belang (WB) moest er een nieuwe coalitie samengesteld worden. Het CDA wilde daarvoor graag het voortouw nemen, maar op dinsdagmiddag 5 februari rolde er een nieuwe coalitie uit zónder het CDA: Winterswijks Belang, VVD, PvdA en GroenLinks.

- Juf Mirjam Schwarz stopt
Na 35 jaar peuterjuf te zijn geweest neemt Mirjam Schwartz (een van de grondleggers van het vrijeschoolonderwijs in Winterswijk) op 28 februari afscheid van Het Peuterhuis aan de Rusthuisstraat. Nu heeft zij meer tijd voor onder andere gastlessen verzorgen op scholen, rondleidingen in de synagoge en het archief bijwerken van de joodse gemeente.

- Gemeentesecretaris
Wilfred Goedmakers aangesteld als interim-gemeentesecretaris

- AutoMaatje
AutoMaatje ging in februari van start. Het project van de Winterswijkse Uitdaging, in samenwerking met de ANWB koppelt vrijwillige chauffeurs aan mensen die zelf niet meer zo mobiel zijn. Ze leggen samen de reis van A naar B af in de auto. De bedoeling is dat onderweg sociale contacten en gesprekken ontstaan.

- Burgercheque
Elk half jaar kent de gemeenteraad burgercheques toe. Deze cheques zijn ingesteld om kleine initiatieven te belonen, die bijdragen aan de leerbaarheid van Winterswijk. Een werkgroep uit de gemeenteraad beoordeelt de aanvragen en doet een voorstel aan de raad. Per half jaar is er 3750 euro beschikbaar. In de tweede helft van 2018 zijn er twee aanvragen binnengekomen. De werkgroep stelt voor om alleen 965 euro toe kennen aan het Veteranen Comité voor de oprichting van een stichting.

- Nieuwe wethouders
Wim Aalderink, Inge Klein Gunnewiek, Elvira Schepers en Tineke Zomer zijn de nieuwe wethouders. De nieuwe coalitie van de gemeente Winterswijk wil nog meer aandacht voor duurzaamheid, wonen en de mogelijkheden voor iedereen om mee te doen aan de Winterswijkse samenleving. 'Winterswijk wint!' luidt het nieuwe motto.

FOTO 3 Wim Aalderink, Inge Klein Gunnewiek, Elvira Schepers en Tineke Zomer bij de presentatie van het nieuwe college. Foto: Bernhard Harfsterkamp

- Tess te Boome wint voorleeswedstrijd
Tess te Boome won in de Openbare Bibliotheek Winterswijk de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Een initiatief van de Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken om het lezen te promoten, waarvoor acht basisscholen uit Winterswijk een leerling hadden afgevaardigd.

- Merel Geerdink in The Voice Kids
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar het is Merel Geerdink (11) uit Winterswijk gelukt om door te dringen tot The Blind Auditions van The Voice Kids. Vrijdag 8 maart was Merel te zien in de uitzending. Merel kwam tot de Knock-Outs.

- Van Beek terug in eenmansfractie
Inge Klein Gunnewiek werd in de gemeenteraad wordt gekozen als wethouder. De raadszetel die hierdoor vacant werd, ging naar de eerste van de VVD-kieslijst, die voor deze zetel in aanmerking kwam: Tom van Beek. Hij keerde zo na vier maanden al weer terug in de gemeenteraad; niet voor de VVD maar als eenmansfractie, 'Voor Winterswijk'.

MAART

- Plannen voor Wilterhaar
Robos Realisatie wil van Wiltershaar aan de Vosseveldseweg in Winterswijk-Kotten een ruim opgezet park met recreatiewoningen en recreatieve voorzieningen maken.

- Zilveren erepenning voor Saris
Ilse Saris (43) heeft bij haar afscheid als wethouder in Theater De Storm de zilveren erepenning van de gemeente Winterswijk ontvangen uit handen van burgemeester Joris Bengevoord.

FOTO 4 Burgemeester Bengevoord overhandigt erepenning aan Ilse Saris. Foto PR gemeente Winterswijk

- Lorenzo Nederlands kampioen
Lorenzo Geurink uit Winterswijk heeft tijdens zijn profdebuut op kickboksgala King of the King presents Enfusion Rookies het Nederlands titelgevecht kickboksen gewonnen in zijn gewichtsklasse 69 kg.

- In 't Spoor van Max
Dinsdag 19 maart was het 109 jaar geleden dat de bekende Winterswijkse kunstschilder Max van Dam geboren werd. Die dag is gekozen voor de première van de film van producent Lex Schellevis en regisseur Ferry den Boer 'In 't spoor van Max'. Boodschap van de film: volg je dromen, net als Max dat deed.

FOTO 2 De beste bestuurder van 2017 spreekt die van 2019 toe. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 3 Wim Aalderink, Inge Klein Gunnewiek, Elvira Schepers en Tineke Zomer bij de presentatie van het nieuwe college. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 4 Burgemeester Bengevoord overhandigt erepenning aan Ilse Saris. Foto PR gemeente Winterswijk
FOTO 5 Burgemeester Bengevoord spreekt oud-eigenaren Mulder en Wensink en de huidige eigenaar Te Kortschot toe. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 6 Else Klomps en wethouder Tineke Zomer. Foto Sander Damen
FOTO 7 Vele jaren vrijwilligerswerk op één podium. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 8 Internationale viering van de Vrijheid goed bezocht festival. Foto Verona Westera
FOTO 9  Nel Schellekens achter haar kookaltaar. Foto Clemens Bielen
FOTO 10 Ingrid te Veldhuis neemt de cheque in ontvangst. Foto Verona Westera
FOTO 11 Danny, Robert, Gé en Wilma Oonk. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 12 Verdroogd grasland nabij de Boven-Slinge. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 13 Die Zauberflöte werd vier maal opgevoerd. Foto Frank Vinkenvleugel
FOTO 14 Dr. Renne Gerritse, zoals gewoonlijk typend met één vinger. Foto Lydia ter Welle
FOTO 15 Corso Club Meddo met Monkey Temple. Foto Verona Westera
FOTO 16 Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe. Naast hem Henk Hoenink en Alfred Scholten. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 18 Rianne Veurman, met naast haar echtgenoot Joop. Foto Lydia ter Welle
FOTO 19 De burgemeester spreekt Eg Waaijman toe. Foto Peter Latumaerissa
FOTO 20 Postcommandant Roland Lieverdink (l) en burgemeester Joris Bengevoord flankeren de zeven gedecoreerden. Foto Han van de Laar
FOTO 21 De cast van het WMT danst vol enthousiasme. Foto Sanne Wevers