Samenwerking Speelgoedbank en Uitdaging binnen WUh opgezegd

Vertrouwens-breuk leidt tot onwerkbare situatie

WINTERSWIJK - Er is een einde gekomen aan de samenwerking tussen Speelgoedbank en Stichting Winterswijkse Uitdaging binnen de WUh. Dat laat het bestuur van de Stichting Winterswijkse Uitdaging weten in een schriftelijke verklaring.

De Stichting Winterswijkse Uitdaging is de beheerder van de WUh, het pand aan de Torenstraat. De WUh is de locatie van het Vrijwilligerspunt en het verzamelpunt voor verschillende maatschappelijke organisaties en verenigingen met ideële doelstellingen. De Speelgoedbank is één van deze organisaties.
'Helaas is er met de Speelgoedbank een situatie ontstaan die geen recht meer doet aan het open karakter van de WUh. Er is sprake van een wederzijds gebrek aan vertrouwen, dat er toe heeft geleid dat er een onwerkbare situatie is ontstaan'. Dit laat het bestuur van de Stichting Winterswijkse Uitdaging weten in de verklaring. Het bestuur van de Uitdaging voelt zich gedwongen de samenwerking met de Speelgoedbank binnen het pand van de WUh te beëindigen.

Voorzitter Ingrid Bravenboer van de Speelgoedbank, onderdeel van de Stichting OCKie, herkent zich niet in het verhaal van de WUh. Zij wil momenteel geen commentaar geven en daarnaast ook niet via de pers discussiëren. "Wij wachten wel af wat er gebeurt. Eerlijk gezegd heb ik er geen flauw idee van wat er eigenlijk aan de hand is. Ieder van ons doet dit werk vrijwillig. Op gedoe zitten we niet te wachten. Van zomaar weggaan kan dan ook geen sprake zijn en daar wil ik het voor nu ook even bij laten. We laten het eerst bezinken."
'De kracht van de WUh is dat het organisaties in één pand samenbrengt in een open ruimte, waardoor de organisaties elkaar versterken. Een dergelijke open opzet werkt echter alleen als men elkaar ondersteunt en vertrouwen in elkaar heeft', zo schrijft het bestuur van de Uitdaging.

Voorzitter
Speelgoed bank
herkent zich
niet in
het verhaal


Het bestuur van de Uitdaging geeft aan meerdere pogingen ondernomen t hebben om met het bestuur van de Stichting OCKie, die de Speelgoedbank beheert, in gesprek te komen om zo naar een oplossing te zoeken. 'Helaas zijn die gesprekken door het bestuur van de Stichting OCKie telkens met stelligheid afgewezen. Ook op de door de Uitdaging aangeboden optie om middels een mediator in gesprek te gaan is door de Stichting OCKie niet ingegaan. Door deze situatie voelt het bestuur van de Uitdaging zich helaas gedwongen de samenwerking met de Speelgoedbank binnen het pand van de WUh te beëindigen', verklaart het bestuur.

De Uitdaging heeft tot taak in de WUh aan de Torenstraat ook voor de toekomst voor alle gebruikers werkbaar te houden en een omgeving te scheppen van inspiratie, dynamiek en onderlinge ondersteuning. In het kader van dat grotere belang, is deze stap onontkoombaar geworden.

'De Uitdaging is van mening dat De Speelgoedbank goed werk doet voor die groep die hulp misschien wel het hardste nodig heeft, namelijk kinderen. Het is daarmee een initiatief dat uitstekend binnen de doelstelling van de WUh past. De Uitdaging betreurt het dan ook ten zeerste dat dit niet gelukt is. Het bestuur van de Uitdaging hoopt dat de Speelgoedbank snel een alternatieve locatie vindt, zodat ze hun belangrijke werk kunnen voortzetten en hoopt tevens dat de hulp en steun die ze vanuit de Winterswijkse samenleving mocht ontvangen onverminderd doorgaat', laat het bestuur van de Uitdaging.