De Jacobskerk krijgt een nieuwe leien jasje. Foto: Han van de Laar
De Jacobskerk krijgt een nieuwe leien jasje. Foto: Han van de Laar Foto:

Leienactie
Jacobskerk
officieel
van start

'Dit doen we samen, het is ons dorp en onze kerk'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - "Het is alweer zo'n tachtig jaar geleden dat de leistenen op het dak van de Jacobskerk voor het laatst zijn vervangen. Tijd en noodzaak om het opnieuw uit te laten voeren", zegt Anneke Stans, voorzitter van het College van Kerkmeesters van de Protestantse Gemeente Winterswijk. "We hebben een mooie actie bedacht, waardoor iedere Winterswijker zich betrokken kan voelen bij de renovatie. Burgemeester Joris Bengevoord geeft tijdens de nieuwjaarsreceptie het startschot hiervoor."

Dat startschot wordt, heel toepasselijk, gegeven in de Jacobskerk. Daar vindt namelijk op maandag 6 januari de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Winterswijk plaats. Iedereen is er vanaf 19.45 uur van harte welkom. Anneke: "We zijn inmiddels begonnen met het vervangen van het leistenen op het dak. Eerst aan de noordzijde. Dat heeft te maken met de planning en de kosten. Nadat de toren was gerenoveerd, kon een deel van de steigers worden verplaatst en met het dak worden gestart."

Plekje op het dak
De directeur van Leidekkersbedrijf D. Koenders uit Neede, verantwoordelijk voor de dakrenovatie van de Jacobskerk, had een goed idee en wel het achterlaten van een boodschap op de achterkant van een lei. Met een speciale stift kan een tekst van maximaal honderd letters/tekens worden geschreven, variërend van een naam of een wens, wat men maar wil. Deze worden voor vijf euro per stuk 'verkocht'. Iedereen die in de speciale bus in de Jacobskerk, bij het Zonnebrink Centrum of bij Den Angang een envelop met vijf euro en tekst achterlaat, krijgt op die manier een plekje op het dak. Op de nieuwjaarsreceptie geeft dus de burgemeester het officiële startschot van deze actie. Hierdoor komen er extra gelden voor de renovatie beschikbaar. Die avond kan men in de Jacobskerk ook zelf een tekst opgeven en in een envelop in de bus deponeren.

Een koperen
lei voor de
hoogste bieder


De firma Koenders maakt tevens een extra unieke koperen lei. Anneke: "Deze is Je merkt toch dat iedereen, gelovig of niet, de kerk een warm hart toedraagt.. Dat kan een persoon zijn, maar ook een bedrijf of organisatie. Deze krijgt een mooie, zichtbare plek op het dak van de kerk . We hopen natuurlijk op grote deelname en veel biedingen." De acties, zowel voor de vijf euro als voor de hoogste bieder, lopen tot 31 januari.

'Je merkt toch
dat iedereen
de kerk een
warm hart
toedraagt'


Goed onderhoud
Zoals wel vaker komen er bij een verbouwing nieuwe knelpunten aan het licht. Zo dienen de loodslabben en een aantal houten steunbalken te worden vervangen. Nu de steigers er toch staan, wordt dat meteen meegenomen. "We vinden het belangrijk om het onderhoud goed te doen. Je merkt toch dat iedereen, gelovig of niet, de kerk een warm hart toedraagt. Die is er voor iedereen, het is onze kerk."
Vermeldenswaard is nog dat de Jacobskerk een Rijksmonument is. Overigens is de toren eigendom van de gemeente, dit in tegenstelling tot de rest van de kerk. Anneke: "In de tijd van Napoleon waren de torens uitermate geschikt als uitkijkpost voor het Franse leger. Vandaar dat gemeentes werd opgedragen de kerktorens te verwerven."
Meer informatie over de leienactie is terug te vinden op de site van de Jacobskerk.


www.pgwinterswijk.nl

Er wordt op grote hoogte gewerkt. Foto: Han van de Laar
De Jacobskerk krijgt een nieuwe leien jasje. Foto: Han van de Laar