FOTO 6 Else Klomps en wethouder Tineke Zomer. Foto: Sander Damen
FOTO 6 Else Klomps en wethouder Tineke Zomer. Foto: Sander Damen Foto:

Jaaroverzicht 2019

APRIL

- Bloemist Timmermans en Mulder nu hofleverancier
Een bedrijf dat honderd jaar of meer bestaat kan het predicaat hofleverancier krijgen. De bloemist Timmermans en Mulder werd op 1 oktober 1892 ingeschreven bij de kamer van koophandel en bestaat dit jaar zelfs al 127 jaar.


FOTO 5 Burgemeester Bengevoord spreekt oud-eigenaren Mulder en Wensink en huidig-eigenaar Te Kortschot toe. Foto Bernhard Harfsterkamp

- Halve eeuw Stegeman
OBS Stegeman vierde in april het 50-jarig bestaan.

- Bevrijdingsconcert krijgt toch voldoende subsidie
De organisatie van het Bevrijdingsconcert op 5 mei bij 't Hilgelo was gerustgesteld, toen de subsidie van 15.000 euro toch beschikbaar werd gesteld voor het Bevrijdingsfestival. Dat gebeurde nadat Henk Jan Tannemaat van Winterswijks Belang overleg had gevoerd met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Allen bleken het eens dat de 10.000 euro extra toegekend moest worden.

- Wisselingen in dagelijks bestuur Vereeniging Volksfeest
Voor het eerst in de geschiedenis neemt komend jaar een vrouw plaats in de koets tijdens de viering van het Volksfeest in Winterswijk. Eg Waaijman stopt als secretaris en wordt opgevolgd door Jaqueline Wiechers. "De mededeling dat er een vrouw in de koets mag plaatsnemen werd met luid applaus ontvangen in de vergadering", zo liet Fred Koskamp van de pr-commissie weten. Wiechers was voorzitter van de 'Paardencommissie', onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van de paardenmarkt, het vogelschieten en het frühschoppen. Zij werd weer in die functie opgevolgd door Jeroen Brittijn.

- Het Vuurfestval in Meddo bestaat tien jaar.

- Opening Samenrijderspunt
Onder toezicht van enkele tientallen belangstellenden opende wethouder Tineke Zomer het Samenrijderspunt. Het Samenrijderspunt is een initiatief van Winterswijkse Uitdaging/Vrijwilligerspunt Winterswijk en moet er voor zorgen dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen er met een aangepaste fiets tóch weer op uit kunnen.

FOTO 6 Else Klomps en wethouder Tineke Zomer. Foto: Sander Damen

- Vanaf 1 mei geen dialyse meer in Streekziekenhuis Beatrix

- Hans Jager krijgt gouden speld KNVB

- Dertien lintjes
Dit jaar werden er op de dag voor Koningsdag maar liefst dertien Winterswijkers naar de Storm gelokt, waar ze lid of ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden. Dit waren: Herman Beijers, Wim Rensink, Hans Jager, Jetske Dierdorp-Veenhuis, Jeanet te Brummelstroete, Günter Buhck, Ed Grotenhuis, Gerard Halverkans, Willy Oonk-Pampiermole, Jopie Schreurs, Hans Tenbergen, Henk Kip, Harry Garritsen.

FOTO 7 Vele jaren vrijwilligerswerk op één podium. Foto: Bernhard Harfsterkamp

- Spektakel door Concordia op Koningsdag
Voor het eerst in honderd jaar verzorgde Concordia Kotten het Koningsdagconcert. In de theaterzaal van De Storm pakte de vereniging die het eeuwfeest vierde groots uit.

- Café Restaurant Spek-Ende bestaat vijftig jaar

- Omwonenden zijn handtekeningenactie gestart tegen zonnepark Arresveld

MEI

- Bevrijdingsfestival
Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk houdt onder de noemer Internationale viering van de vrijheid een groots en drukbezocht concert in festivalsetting in recreatiegebied 't Hilgelo in Winterswijk.

FOTO 8 Internationale viering van de Vrijheid goed bezocht festival. Foto: Verona Westera

- Avond-4-daagse viert 70-jarig bestaan met 'Kruideniersroute'
In het kader van het zeventigjarig bestaan heeft het team van de avondvierdaagse een korte route van 2,5 kilometer uitgestippeld, speciaal bedoeld voor ouderen en minder validen. De route wordt onderweg opgesierd door oude foto's en wetenswaardigheden uit de lange geschiedenis van de avondvierdaagse.

- 'Max is weer thuis'
In 'De Wereld van Wenters' in de Meddosestraat was een kortlopende tentoonstelling van werken van Winterswijks en Joods kunstenaar Max van Dam. Erelid Wim Scholtz onthulde samen met voorzitter Hans van Lith bij de opening een werk waarop de kunstenaar zelf in een brief uit 1937 nog een toelichting gaf. De familie Smeenk had het schilderij 'De Visser' ter beschikking gesteld.

- Speeltuinverenigingen gaan samen verder in een stichting

- Op zoek naar bedrijventerrein
Samen met de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) presenteerde de gemeente Winterswijk in januari een onderzoek naar de uitbreidingsbehoefte van de Winterswijkse bedrijven. Afspraken tussen de Achterhoekse gemeenten en de provincie leidden tot het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek (RPW) 2019 – 2023, waaruit blijkt dat er behoefte is aan een uitbreiding van 17 hectare. Burgemeester en wethouders hebben daarop een plan van aanpak vastgesteld met als doel om op korte termijn extra hectares voor bedrijvigheid te vinden.

JUNI

- FC Winterswijk en FC De Rebellen klaar voor de 'wedstrijd van je leven'
FC Winterswijk 3, bijgenaamd 'The Angels', en FC de Rebellen nemen het tegen elkaar op, op Sportpark Jaspers. Het Winterswijkse kampioensteam vol energieke mannen tegen een selectie van geslepen oud-profvoetballers, met veel media-aandacht.

- Kadernota: Minder geld voor sport en cultuur
"Financieel is de gemeente Winterswijk zeer gezond", zei wethouder van financiën Inge Klein Gunnewiek bij de presentatie van de Kadernota 2019. Hierin worden in grote lijnen de uitgangspunten voor de begroting van 2020 en de jaren erna vastgesteld. Meer geld voor ambities coalitie, maar ook bezuinigingen zijn opgenomen in de plannen.

- Obelink op Arrisveld
Er wordt een bedrijventerrein ontwikkeld in het deel van Arrisveld, dat tegenover het Streekziekenhuis Beatrix (SKB) ligt. Ooit stond er de grootste kaasfabriek van Europa. Toen er te weinig interesse bleek werd het -naar al gauw bleek té ambitieuze- plan gelanceerd er een gezondheidspark voor zorg- en gezondheidsvoorzieningen te realiseren. Obelink realiseert opslagruimte op het Arrisveld.


- Culinaire Proeftuin 'Het Keunenhuis' opent de deuren

FOTO 9 Nel Schellekens achter haar kookaltaar. Foto: Clemens Bielen

- 'Grens bereikt': De Preuverie houdt op te bestaan
Na bijna dertig jaar komt er een einde aan De Preuverie.

- Honderd jaar Concordia
Concordia Kotten brengt Arnibalt & het Geheim van de Muziek. Kruisselbrink schreef het stuk speciaal voor de honderdjarige vereniging.

- Financiële opsteker
Onverwachte financiële opsteker voor Winterswijk. Winterswijk krijgt in 2020 ruim één miljoen meer van het Rijk en in 2021 ruim 800.000 euro.

- Veertig jaar amateur archeologie
Al veertig jaar doet Jan Goorhuis samen met andere leden van de Archeologische werkgroep van de Vereniging het Museum onderzoek in de Winterswijkse bodem. Op 44 verschillende locaties zijn vele vondsten gedaan. Goorhuis verpakte deze in dozen en plastic zakken. Op kaartjes en briefjes werden de gegevens van vindplaatsen en vondsten genoteerd. Op verzoek van de Vereniging het Museum en de gemeente Winterswijk is de 'collectie Goorhuis' gearchiveerd.

FOTO 5 Burgemeester Bengevoord spreekt oud-eigenaren Mulder en Wensink en huidig-eigenaar Te Kortschot toe. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 7 Vele jaren vrijwilligerswerk op één podium. Foto: Bernhard Harfsterkamp
FOTO 8 Internationale viering van de Vrijheid goed bezocht festival. Foto: Verona Wes
FOTO 9 Nel Schellekens achter haar kookaltaar. Foto: Clemens Bielen