FOTO 10 Ingrid te Veldhuis neemt de cheque in ontvangst. Foto Verona Westera
FOTO 10 Ingrid te Veldhuis neemt de cheque in ontvangst. Foto Verona Westera Foto:

Jaaroverzicht 2019

JULI
- SamenLoop levert 74.490,65 euro op
De SamenLoop voor Hoop, de 24-uurs wandelestafette voor KWF heeft 74.490, 65 euro opgebracht voor de Kankerbestrijding. 'Een prachtig bedrag', laat de organisatie weten. De atletiekbaan van Archeus werd gevuld met een paarse stoet, toen de lopers gezamenlijk de laatste twee ronden liepen.

FOTO 10 Ingrid te Veldhuis neemt de cheque in ontvangst. Foto Verona Westera

- Lokaal Kabaal in Winterswijkse tuinen. Lokaal talent krijgt podia tijdens tuinenfestival.

- Haantje terug
Onder grote belangstelling en het luiden van de klokken werd het gouden haantje op de toren van de Jacobskerk geplaatst. Wethouder Wim Aalderink en gedeputeerde van de Provincie Peter Drenth hingen in een bakje aan een gigantisch hoge kraan en mochten smid Joost Bosman assisteren.

- Speciaalzaak Oonk voortaan hofleverancier
Op zondag 21 juli overhandigde burgemeester Joris Bengevoord de oorkonde en het predicaat, waarmee fietsenzaak Oonk zich officieel hofleverancier mag noemen.

FOTO 11 Danny, Robert, Gé en Wilma Oonk. Foto Bernhard Harfsterkamp

- In de Wereld van Wenters in de Meddosestraat is de expositie 130 jaar Volksfeest te zien.

- Petitie tegen zonnepark aangeboden aan wethouder Zomer
Nadat bekend werd dat er een plan was voor een zonnepark in het Arresveld, het gebied aan de noordwestkant van Winterswijk tussen streekziekenhuis en Rommelgebergte, kwam er al snel kritiek van omwonenden. Zij startten daarom op internet een petitie tegen het zonnepark. Er werden 587 steunbetuigingen aangeboden aan wethouder Tineke Zomer van duurzaamheid. In september stemt B en W in met de ontwikkeling van zonneparken Arrisveld en om het ongeveer negen hectare grote park aan de Rondweg West.

AUGUSTUS

- Weer een droge zomer
Voor het tweede jaar op rij is er sprake van een droge en regelmatig zeer warme zomer. Het is overal goed te zien, want veel weilanden zijn verdroogd en geel gekleurd. De Boven-Slinge stond deze zomer op veel plekken bijna of helemaal droog en dat gold ook voor veel andere beken. Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat kwam zelf een kijkje nemen in de droge Achterhoek en bezocht ook het Korenburgerveen.

FOTO 12 Verdroogd grasland nabij de Boven-Slinge. Foto Bernhard Harfsterkamp

- 12.000 bezoekers genieten van Die Zauberflöte
Magie, dat krijg je als drie creatievelingen: Jasper Korving, Tim Aafjes en Gerben Kruisselbrink hun gang gaan met een hertaling van Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart door Jan Rot. Als het geheel dan door professionals, bevlogen amateurs en heel veel vrijwilligers wordt uitgevoerd in het Steengroeve Theater, dan ontstaat er iets magisch. Vier avonden met in totaal zo'n 12.000 bezoekers beleefden een fantastische avond.

FOTO 13 Die Zauberflöte werd vier maal opgevoerd. Foto Frank Vinkenvleugel

- Wereldjamboree
Scouts Eline en Loek namen als enige Winterswijkers deel aan de wereldjamboree.

De dokter 'met de grote handen' gaat met pensioen
Op 16 augustus werkte hij zijn laatste dag als gynaecoloog in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Dan heeft dr. Renne Gerritse er 32,5 jaar als gynaecoloog (en ruim 40 jaar als arts) opzitten, waarvan ruim 21 jaar in Winterswijk.

FOTO 14 Dr. Renne Gerritse, zoals gewoonlijk typend met één vinger. Foto Lydia ter Welle

- Prijshamer opent een nieuw magazijn aan de Parallelweg

- CorsoClub Meddo wint Bloemencorso 2019
CorsoClub Meddo wint het Bloemencorso 2019 in de categorie A-wagens, met hun corsowagen Monkey Temple. Ook won deze wagen de publieksprijs. Bij de B-wagens werd als winnaar de wagen van de Dahliakanjers No.......Fishing uitgeroepen. Deze groep won ook de ereprijs en publieksprijs in deze categorie. Bloemwal Kids won bij de C-wagens met Pink Panther. Ook wonnen zij in deze categorie de ereprijs en de Kinderjuryprijs. In de D-categorie gingen De Hummeltjes met de eerste prijs, de Ereprijs en de Thekia Voornink prijs en de Kinderjuryprijs naar huis. Corso Wivoc won met Stoffel de Ereprijs in de E-klasse. De aanmoedingingsprijs was voor Uit het goede hout gesneden? van Eerste Winterswijkse Digitale Kegelclub. Nexxt Generation won met hun wagen IJspret de Bink en Bloem prijs.

FOTO 15 Corso Club Meddo met Monkey Temple. Foto Verona Westera

- Winterswijkse kermis uitgeroepen tot beste kermis van 2019.

SEPTEMBER
- Gemeente sluit spoorwegovergang Vreehorstweg per direct na dodelijk ongeval
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de onbeveiligde spoorwegovergang aan de Vreehorstweg per direct af te sluiten voor verkeer naar aanleiding van het tragische ongeval waarbij een 63-jarige inwoonster van Winterswijk donderdagavond om het leven kwam.

- Burgercheques voor Wilhelmina Kotten en sportclub Meddo

- Kunstwerk Molukse gemeenschap gepresenteerd
Voor de vierde keer in de geschiedenis werd in Winterswijk stilgestaan bij de komst van Molukkers naar Winterswijk en de vorming van de Molukse gemeenschap. Er werd een herdenkingsdag gehouden waarop men stilstond bij zestig jaar Molukse gemeenschap in Winterswijk. Burgemeester Bengevoord hield een toespraak en wees op de positieve integratie in de Nederlandse samenleving, ondanks de moeizame eerste jaren. Als eerbetoon aan de gemeenschap werd een kunstwerk in wording gepresenteerd door de Molukse kunstenares Marcha van den Hurk.

- 25 jaar WCL
Op vrijdag 27 september was het 25 jaar geleden dat de stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk werd opgericht. Daar werd uitgebreid bij stil gestaan met een symposium over landbouw in een kleinschalig landschap. Op zaterdag 28 september konden bezoekers en bewoners van het gebied op vele plekken kennismaken met allerlei facetten van het werk van WCL.

- Honderd jaar Emmaschool
Het is feest bij de Emmaschool. De school bestaat honderd jaar en dat wordt in mei gevierd met leerlingen, ouders en leerkrachten.

FOTO 11 Danny, Robert, Gé en Wilma Oonk. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 12 Verdroogd grasland nabij de Boven-Slinge. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 13 Die Zauberflöte werd vier maal opgevoerd. Foto Frank Vinkenvleugel
FOTO 14 Dr. Renne Gerritse, zoals gewoonlijk typend met één vinger. Foto Lydia ter Welle
FOTO 15 Corso Club Meddo met Monkey Temple. Foto Verona Westera