FOTO 16 Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe. Naast hem Henk Hoenink en Alfred Scholten. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 16 Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe. Naast hem Henk Hoenink en Alfred Scholten. Foto Bernhard Harfsterkamp Foto:

Jaaroverzicht 2019

OKTOBER


- Begroting: Woonlasten stijgen nauwelijks in Winterswijk
In tegenstelling tot vele andere Achterhoekse gemeenten hoeft de gemeente Winterswijk in 2020 de onroerende zaakbelasting (OZB) niet te verhogen. De rioolheffing stijgt niet en alleen de afvalstoffenheffing stijgt met enkele euro. Daardoor stijgen de woonlasten in Winterswijk nauwelijks. Als een van de weinige gemeenten in Nederland heeft Winterswijk geen tekorten op het sociaal domein. Wethouder van financiën Inge Klein Gunnewiek is trots op 'deze eerste begroting van de nieuwe coalitie' van Winterswijks Belang, VVD, GroenLInks en PvdA. Winterswijk is financieel gezond en kan ook nog eens fors investeren.

- Veteranen-inloophuis opent deuren
Burgemeester Joris Bengevoord opent op zaterdag 12 oktober om 10.00 uur officieel het inloophuis voor veteranen, in de WUh aan de Torenstraat 9 in Winterswijk.

- Groen licht voor monument voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog
Er is veel over gepraat, lang over nagedacht maar na 75 jaar krijgt de gemeente Winterswijk een monument voor 95 Winterswijkse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Van verreweg de meeste slachtoffers zijn de namen nooit genoemd en dreigt hun lot vergeten te worden. De Stichting Monument 2020 wil dit met het oprichten het monument en het uitbrengen van een boekwerk met de verhalen achter de namen voorkomen. De kosten van het monument worden geraamd op 40.000 euro.

- Jos van 't Hoofd is 50 jaar pianostemmer. Hij vierde in oktober zijn jubileum bij de firma Westera.

- Nieuwe plek schaats- en skeelerbaan
Nieuwe ijs- en skeelerbaan kan worden aangelegd op de hoek Kottenseweg met de Bataafseweg. Er werd groen licht gegeven.

- Boerenprotest
Ruim honderd boeren blokkeerden de wegen naar het Wooldseveen, een van de vier Natura2000-gebieden van Winterswijk. Ze vroegen daarmee aandacht voor de gevolgen die deze bijzondere natuurgebieden kunnen hebben voor de landbouw. Bijna alle Winterswijkse landbouwbedrijven liggen in de cirkels van vier kilometer om Wooldse Veen, Willinks Weust, Bekendelle en Korenburgerveen. Die cirkels bepalen volgens Alfred Scholten en Henk Hoenink, de woordvoerders van de boeren, hun toekomst. "Of je wordt opgekocht en je vergunning wordt vernietigd of je vergunningen en productierechten worden drastisch ingeperkt." Scholten is bang dat daardoor de Winterswijkse landbouw failliet gaat.

FOTO 16 Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe. Naast hem Henk Hoenink en Alfred Scholten. Foto Bernhard Harfsterkamp

- Observatieafdeling geopend
Jaap Brenninkmeijer van Huisartsenzorg Oost-Achterhoek (HZOA) en Marlies Heetvelt, regiomanager bij Marga Klompé, openden woensdagmiddag officieel Observatie Achterhoek Oost. Op deze splinternieuwe afdeling in de Pronsweide zijn zestien bedden beschikbaar voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen, maar waarvoor nog niet duidelijk is welke zorg zij nodig hebben en wie die zorg moet gaan bieden.


- Juwelier Sellink ontvangt het predicaat Hofleverancier vanwege het 100-jarig bestaan.

FOTO 17 Ton Abbink heeft het predicaat hofleverancier van de burgemeester ontvangen. Foto Bernhard Harfsterkamp

- Aftrap verbouw Gasthuus
Het woon- en ontmoetingscentrum 't Gasthuus in Winterswijk kan medio 2020 de deuren openen. Gedeputeerde Peter Kerris geeft woensdag 23 oktober het startsein voor de verbouwing van 't Gasthuus.

- Toon Bouwhuis krijgt eigen plein
Na 47 jaar lief en leed te hebben gedeeld met de leerlingen en het team van de Sint Jozefschool in Winterswijk, nam vrijwilliger Toon Bouwhuis afscheid van 'zijn' school. Het team en de leerlingen wilden zijn vertrek een speciaal tintje geven en vernoemden het schoolplein naar Toon en zijn familie: het Bouwhuisplein.


- Ludger en Paulus gaan samen
Sinds 1 juli 2017 werken de parochies St. Paulus te Groenlo met 7 geloofsgemeenschappen en St. Ludger te Lichtenvoorde, 9 geloofsgemeenschappen, samen. Deze samenwerking betrof in eerste instantie een pastorale samenwerking. De leden van de pastorale teams zijn één team gaan vormen. Beide besturen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend en in de afgelopen twee jaar zijn steeds meer zaken afgestemd.

- Arjan Ligtenbarg publiceert 'Textielindustrie in Winterswijk & omstreken'

- Rianne Veurman Ridder in de Orden van Oranje-Nassau
Rianne Veurman-Schoemaker (70) uit Winterswijk is zaterdag 26 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg de Koninklijke onderscheiding vanwege haar langdurige inzet als vrijwilliger voor de Stichting Hoormij/Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden (NVVS).

FOTO 18 Rianne Veurman, met naast haar echtgenoot Joop. Foto Lydia ter Welle

- Lintje voor E. Waaijman
Eg Waaijman (59) uit Winterswijk is bij zijn afscheid als secretaris van de Vereeniging Volksfeest Winterswijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

FOTO 19 De burgemeester spreekt Eg Waaijman toe. Foto Peter Latumaerissa


NOVEMBER
Lintjes voor brandweermannen
Zeven brandweermannen ontvingen een koninklijke onderscheiding. Martijn Huiskamp (20 jaar), Robin Jansen (20 jaar), Peter Stortelers (21 jaar), Frank Kirkenir (23 jaar), Jan Mous (24 jaar), Thom Goossens (28 jaar) en Erik Wiggers, die er maar liefst 33 dienstjaren op heeft zitten bij de brandweer.

FOTO 20 Postcommandant Roland Lieverdink (l) en burgemeester Joris Bengevoord flankeren de zeven gedecoreerden. Foto Han van de Laar

- Winterswijkse Weekkrant houdt op te bestaan
Vanaf november gaan DPG (voormalige Persgroep) Achterhoek Nieuws een samenwerking aan. Gevolg daarvan is dat enkele krantentitels verdwijnen, waaronder de Winterswijkse Weekkrant. De Weekkrant stopte na 32 jaar. Redacteur Jan Heynen verkaste naar een andere DPG-krant in Enschede. Een aantal correspondenten van de Weekkrant schrijft inmiddels voor Achterhoek Nieuws.

- Negentig jaar Het Museum
Vereniging Het Museum viert negentigjarig bestaan met alle Winterswijkers in de MuseumFabriek, bedrijvencentrum Morsepoort, Laan van Hilbelink 6-10.


- Foto Lieverdink gaat na 45 jaar de winkel sluiten
Tijden veranderen, de fotograaf zelf bestaat nog, toch verdwenen één voor één de fotografiewinkels 'oude stijl' uit het straatbeeld. Han en Margreet Lieverdink hebben hoogtijdagen gekend, maar de neergang van de klassieke winkel ging niet aan hen voorbij. Niet de digitale fotografie, maar internet en telefoon gaven de doodsteek aan de fotografiezaken. De winkel sluit na 45 jaar.

- Medewerkers SKB staken
Tijdens de drukbezochte actiebijeenkomst op 20 november in de centrale hal werd duidelijk, dat de werknemers niet alleen een beter loon willen, maar ook dat er maatregelen komen tegen het personeelstekort en de te grote werkdruk.

- WMT speelt Club Moulin me durf en drift
Een flamboyant rariteitenkabinet aan mensen passeert het publiek op het weg naar het podium van Theater De Storm tijdens de première van Club Moulin van het Winterswijks Muziek Theater (WMT): drag queens, boa's, decolletés, glitter en glamour. De cast heeft er zichtbaar zin in.

FOTO 21 De cast van het WMT danst vol enthousiasme. Foto Sanne Wevers

DECEMBER


- Geruchten over afstoten van afdelingen van het SKB bevestigd
Donderdagavond werden geruchten dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix diverse afdelingen zal verliezen bevestigd. Het gaat om de afdeling intensive care, de afdeling verloskunde en de kinderafdeling. Er klonken meteen protesten. Deze protesten hebben geleid tot een uitstel van de plannen.

- Anblaozen
Burgemeester Joris Bengevoord laat op 1 december de midwinters klinken tijdens het gezamenlijke anblaozen van de Meddose, Kottense en Winterswijkse midwinterhoornblazers.

- WCL, OWIN en gemeente Winterswijk schrijven brief aan minister over stikstofbeleid
De stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL), de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) en de gemeente Winterswijk slaan de handen ineen in de strijd tegen de stikstofproblematiek. In een brief aan minister Carola Schouten pleiten de drie partijen voor een lokale, gebiedsgerichte aanpak om de stikstofemissie te beperken.

FOTO 17 Ton Abbink heeft het predicaat hofleverancier van de burgemeester ontvangen. Foto Bernhard Harfsterkamp
FOTO 18 Rianne Veurman, met naast haar echtgenoot Joop. Foto Lydia ter Welle
FOTO 19 De burgemeester spreekt Eg Waaijman toe. Foto Peter Latumaerissa
FOTO 20 Postcommandant Roland Lieverdink (l) en burgemeester Joris Bengevoord flankeren de zeven gedecoreerden. Foto Han van de Laar
FOTO 21 De cast van het WMT danst vol enthousiasme. Foto Sanne Wevers