Het mozaïek wordt geplaatst. Foto: PR
Het mozaïek wordt geplaatst. Foto: PR Foto:

Tentoonstelling mozaïekontwerpen van Ger Heesen

WINTERSWIJK - Na de expositie van schilderijen van Piet te Lintum verzorgt Vereniging Het Museum van 10 januari tot en met 14 maart 2020 in de Wereld van Wenters een tentoonstelling van mozaïekontwerpen van de Winterswijkse kunstenaar Ger Heesen.

Gerhard Hendrik Heesen (1924-2011) was aquarellist, schilder, tekenaar, pentekenaar, wandschilder, vervaardiger van mozaïek en monumentaal kunstenaar. Hij had erg veel creatieve kwaliteiten. Hij heeft de academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem gevolgd en was een leerling van Gerard van Lerven. Als jonge student overleeft Ger Heesen, ondergedoken op een boerderij bij Winterswijk, de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1944 leert hij daar de jonge kunststudente Riek van de Lichte uit Amsterdam kennen, die in de buurt een schuilplaats gevonden had. Samen dwalen ze met schetsboek, potlood en aquarelverf door de bossen. Ze blijven samen en vertrekken na de oorlog naar Amsterdam. In de jaren zestig gaan ze terug naar de Achterhoek.
Hij was lid van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. Ger Heesen maakte dus ook diverse mozaïeken. Deze werden vervaardigd uit verschillende materialen: stukken vuursteen, tegels, aardewerk, scherven, schelpen, Bentheimer zandsteen en ijzeroer uit de Baumberge. Zonder meer unieke werken. Jan Derk en Jenni Heesen beheren de nalatenschap van oom Ger en zijn vrouw Riek van de Lichte. Een deel van die nalatenschap bestaat uit ontwerpen van Ger Heesen voor zijn mozaïeken. Veel ontwerpen zijn ook echt uitgevoerd en zijn nog te zien in en aan diverse gebouwen. Ze stammen voornamelijk uit de jaren zestig van de vorige eeuw en verkeren in goede staat. Een bijzonder voorbeeld daarvan is een mozaïek op een binnenmuur van het voormalige AZC in Aalten. Bij de sloopwerkzaamheden van dit complex kon worden voorkomen dat het kunstwerk ook werd vernietigd. Een lot dat in 2017 een ander mozaïek wel trof bij de sloop van de Prins Willem Alexanderschool in Winterswijk. Toen kwam een reddingsactie nog te laat. Nu zorgde de aannemer ervoor dat het kunstwerk keurig uit de muur werd gezaagd, voorzien werd van een bekisting en met een dieplader werd overgebracht naar bedrijvencomplex Morsepoort. Daar zal het binnenkort op een buitenmuur van de Museum Fabriek worden bevestigd,
De tentoonstelling van de ongeveer veertig mozaïekontwerpen vindt van 10 januari t/m 14 maart 2020 plaats in Museum de Wereld van Wenters, Meddosestraat 38-40 te Winterswijk. Openingstijden van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Werk van Ger Heesen. Foto: PR