Overhandiging van de goede doelen cheques door het Hypotheek Advies Centrum. Foto: Sanne Steenbreker.
Overhandiging van de goede doelen cheques door het Hypotheek Advies Centrum. Foto: Sanne Steenbreker. Foto:

Donatie Hart4Winterswijk voor meer AED's in buurtschappen

WINTERSWIJK - Onlangs ontving Stichting Hart4Winterswijk van het Hypotheek Advies Centrum Winterswijk een cheque van 1000 euro. Dat bedrag wil Hart4Winterswijk aanwenden voor meer AED's in het buitengebied van Winterswijk. Het Hypotheek Advies Centrum had 2000 eurobeschikbaar gesteld voor drie genomineerde goede doelen, Vrienden van het SKB, de Voedselbank en Hart4Winterswijk. Mensen mochten stemmen op deze goede doelen, waarbij Hart4Winterswijk als winnaar uit de bus kwam. Johan G. Esendam, voorzitter Hart4Winterswijk, mocht de cheque in ontvangst nemen.

Meer AED's in buurtschappen
Johan G. Esendam: "Het is prettig te vernemen dat zoveel mensen hun waardering voor Hart4Winterswijk hebben uitgesproken door op ons te stemmen. Mede door de door ambassadeurs georganiseerde inzamelingsacties in woonbuurten, zijn er in de bebouwde kom inmiddels 64 AED's geïnstalleerd. Dat betekent dat er op elke 500 meter in de bebouwde kom AED's hangen die 24/7 voor iedereen beschikbaar zijn. Voor het uitgestrekte buitengebied van Winterswijk, met een oppervlakte van ruim 13 hectare, zal dat absoluut niet haalbaar zijn. Bij de oprichting van onze stichting in 2016 waren er slechts 10 AED's in de buurtschappen aanwezig. Omdat aantal te verhogen zijn in de afgelopen jaren samen met de Werkgroep Verkeer en Veiligheid diverse acties gehouden, waardoor er momenteel 33 AED's zijn geïnstalleerd die 24/7 voor alle bewoners van het buitengebied beschikbaar zijn."

Esendam: "In onze laatste bestuursvergadering is unaniem besloten om het ontvangen bedrag van 1000 euro uit de goede doelenactie uit eigen middelen te verhogen met een bedrag van 1000 euro. Met deze 2000 euro wil Hart4Winterswijk burgerinitiatieven ondersteunen voor de aanschaf van een eigen buurt-AED. Samen met de Werkgroep Verkeer en Veiligheid en de Stichting Waardevol Cultuurlandschap zal gekeken worden naar blinde vlekken waar de extra AED's het beste geplaatst kunnen worden. Door de plaatsing van extra AED's zal de HARTveiligheid voor de ruim 5.000 bewoners van het buitengebied aanzienlijk worden verhoogd. Ook wil Hart4Winterswijk hiermede de waardering uitspreken voor de inzet van de Werkgroep Verkeer en Veiligheid voor de uitbreiding van het AED-netwerk in de buurtschappen."

Actieplan
Op bijgaand kaartje staan de al geïnstalleerde 33 AED's voor het buitengebied aangegeven. De AED's zijn vermeld in een cirkel met een straal van 750 meter. Geacht wordt dat slachtoffers van een hartstilstand in deze cirkel, binnen de cruciale tijd van 6 minuten gereanimeerd kunnen worden. In overleg met de Werkgroep Verkeer en Veiligheid en de Stichting Waardevol Cultuurlandschap zal een actieplan worden gemaakt om ook de blinde vlekken op de kaart te voorzien van een eigen buurt-AED. Naast de burgerinitiatieven voor de 4 extra AED's, zullen bedrijven. campings, bungalowparken en groepsaccommodaties, worden gevraagd een AED met buitenkast aan te schaffen. Of hun bestaande AED die nu nog binnen hangt, voor de buurt beschikbaar te stellen door deze op te hangen in een geklimatiseerde buitenkast, beveiligd met pincode.


info@hart4winterswijk.nl

www.hart4winterswijk.nl

Op de kaart is te zien waar de AED's te vinden zijn. Afbeelding: PR