Hans de Boer, man met een passie voor modelauto's. Foto: Lineke Voltman
Hans de Boer, man met een passie voor modelauto's. Foto: Lineke Voltman Foto:

Hans de Boer: man met een passie voor modelauto's

AALTEN - De in december 80 jaar geworden Hans de Boer uit Aalten kreeg van zijn vrouw een ongebruikelijk verjaardagscadeau: een interview in deze krant, zij was van mening dat haar man wel wat meer bekendheid verdiende als verzamelaar en verkoper van modelauto's. Honderden auto's staan opgesteld in vijf vitrines zowel in de woon- als in zijn werkkamer.

Door Lineke Voltman

"Als kleine jongen had ik al veel belangstelling voor auto's. Op een kilometer afstand kon ik merk en type vaststellen, wat destijds gemakkelijker was, omdat ze nu veel meer op elkaar lijken", zegt de verzamelaar. "Op mijn achtste ontstond mijn verzameling Dinky Toys, ik speelde er mee maar was er ook heel zuinig op, totdat na de geboorte van onze zoons bleek dat zij er ook belangstelling voor hadden. Maar dan op een andere manier. Met name de tweede zoon was een onderzoekend type en een meester in het slopen van mijn dierbare speelgoed."

Afdeling historie
In 1980 is De Boer weer begonnen met het verzamelen van miniatuurauto's. "Ik ben gaan zoeken naar auto's die ik in het verleden ook had. Voor een deel is het gelukt om die weer te kopen. Aangevuld met weer nieuwe types. Een deel van mijn collectie noem ik mijn verzameling, het andere deel is voor de verkoop. In mijn verzameling 'historie' zitten modellen waarmee in onze familie door de jaren heen gereden is, onder andere auto's van mijn vader, moeder, mijn vrouw en van mijzelf. Daarnaast heb ik een verzameling Volvo's. Sinds 1971 ben ik een fervent Volvo-rijder. In het begin waren de miniaturen spaarzaam te koop maar nu heb ik ze ongeveer allemaal. Een keer ben ik een tijdje ontrouw geweest toen ik voor een Duits bedrijf werkte en een Mercedes moest rijden, maar in 1978 ben ik snel weer teruggegaan naar een mijn vertrouwde merk."

Opwindbare auto
De oudste miniatuur in de collectie van De Boer is een blauwe Ford T Coupé uit 1917. "In de vijftiger jaren heeft mijn vader deze meegenomen van een vakantie uit Duitsland. De auto kan rijden, sturen en is opwindbaar. Als je hem op de handrem zet begint hij te trillen. Een ander exemplaar waar een mooi verhaal bij hoort is de BWM cabrio Examico. Ik kreeg hem toen ik acht jaar was. Een prachtig stuk speelgoed. Hij kan sturen, voor- en achteruit, heeft een handrem en een koppeling. Maar ook deze is in handen van mijn zoon gesneuveld. Vele jaren later was ik in een modelautoshop in Doetinchem en komt er een vertegenwoordiger binnen. Laat die nu een prachtige replica bij zich hebben. Ik heb hem meteen gekocht voor naar ik mij herinner ongeveer 120 gulden, veel geld maar hij was het waard!"
Op de vraag of de verzamelaar nog op zoek gaat naar nieuwe modellen, antwoordt hij: "Soms wel. Tegenwoordig is veel op internet te vinden of ik ga naar een ruilbeurs van modelauto's in Houten die zes keer per jaar wordt gehouden. Het heet een ruilbeurs maar er wordt weinig geruild en veel verkocht. Er zijn auto's bij die voor duizend euro van eigenaar wisselen. De prijs wordt bepaald door kwaliteit, oplage maar ook door populariteit."

Volvo 850
Op de vraag wat De Boer zijn mooiste exemplaar vindt, komt hij na lang nadenken toch weer uit op een Volvo. "Een 850 met een mooi groot formaat, een aansprekende gele kleur en een waarbij de deuren open kunnen. Maar er zijn natuurlijk veel meer modellen waar ik aan hecht."
Op de website van De Boer staan bijna alle modellen waarin hij zelf gereden heeft, beschreven, van de eerste auto (Fiat 500) tot een leswagen (Vauxhall Victor) en natuurlijk alle Volvo's. In de shop zijn niet alleen miniatuurauto's te koop maar ook autotijdschriften, -boeken en -brochures.


modelautoverzameling.nl

deboermodelautoshop.nl

De oudste modelauto van Hans de Boer. Foto: Lineke Voltman
Hans de Boer. Foto: Lineke Voltman