Voordat ze geplakt worden hebben Jettie van Osch, Nardy Sloot en Lisa Luesink (v.r.n.l.) op het schoolplein de eerste stickers gelegd. Lisa’s dochter Tara controleert of de hartjes niet scheef liggen. Foto: Eric Klop
Voordat ze geplakt worden hebben Jettie van Osch, Nardy Sloot en Lisa Luesink (v.r.n.l.) op het schoolplein de eerste stickers gelegd. Lisa’s dochter Tara controleert of de hartjes niet scheef liggen. Foto: Eric Klop

Veiligheid vanuit een
positief gevoel

Ook basisscholen omarmen Zutphens Hartjesproject

Door Eric Klop

ZUTPHEN - Zutphen haalde afgelopen week de landelijke media met hartjes. Hartjes op het straatplaveisel die publiek veilig en beheerst door de binnenstad leiden. Daar zit meer in, vonden de bedenkers van de ludieke wegwijzers. Ook op basisscholen gaat verantwoord anticiperen op het vermaledijde coronavirus nu vanuit het hart.

Het ‘hartjesproject’ komt uit de koker van het Zutphense bureau Duwtje dat vanuit psychologisch oogpunt kijkt naar gedragsvraagstukken en ter zake initiatieven begeleidt. Gedragswetenschapper Lisa Luesink is een der oprichters van het bureau. Eind april klopte binnenstadmanager Remco Feith bij haar op de deur.

Zutphen maakte werk van slimme routes door het stadscentrum, waarin 1,5 meter afstand tussen mensen voorop staat maar waarmee het gastvrije karakter van Zutphen niet verloren gaat. “Dan werken symbolen die op het gevoel werken beter dan strenge belijning of linten”, weet Luesink. Dus bedacht ze hartjes die begin deze maand via een mal met afwasbare verf op straat werden aangebracht en voorzien van vriendelijke teksten zorgen dat burgers en buitenlui elkaar niet voor de voeten lopen. “Veiligheid en gastvrijheid zijn op die manier mooi in balans”, zegt de gedragsexpert.

Alertheid
De hartjes op straat, met een rode kleur die de alertheid stimuleren, blijken een succes. Dus waarom niet ook elders toegepast? Op basisscholen bijvoorbeeld, die afgelopen maandag weer open gingen. Kindcentrum Adriaan van den Ende in Warnsveld was de eerste die reageerde. “We zagen het project langskomen op de sociale media”, zegt directeur Jettie van Osch. “En trokken bij Duwtje aan de bel. Het balletje ging meteen rollen. Kijk, de kinderen hoeven niet zozeer voldoende afstand te houden, maar volwassenen wel. Zo zijn de richtlijnen nu eenmaal en daar moeten we ons ook als school absoluut aan houden. Handhaving betekent echter gedragsverandering die tegen onze natuur in gaat. Dus doe het daarom zo vriendelijk mogelijk.”

Lisa Luesink vult aan: “Verbondenheid is een belangrijke waarde voor mensen, juist in deze crisis. Ook scholen willen dat jong en oud zich welkom voelen. Daarom ontwikkelden wij speciaal voor het onderwijs een pakket met binnen- en buitenstickers om aan te duiden dat volwassenen voldoende afstand houden, aangeven waar ouders en kinderen mogen staan en welke richting ze aan dienen te houden.”

Gekkenhuis
Kindcentrum Adriaan van den Ende beet het spits af met de vriendelijke en kleurrijke manier waarop iedereen wordt verzocht zich aan de veiligheidsregels te houden. Afgelopen vrijdag plakten Jettie van Osch en intern begeleider Nardy Sloot in en om de school de eerste stickers. Maar ze zijn inmiddels niet de enige. Zowel in Zutphen als ook elders in het land lieten al zo’n zestig scholen hun belangstelling voor het hartjesproject blijken. “Het loopt storm”, glundert Lisa Luesink. “Het is een gekkenhuis. Scholen zijn zich ervan bewust dat de omgang met de leerlingen voorlopig regulering nodig maakt. En dat het voor ouders best moeilijk is dat zij hun kinderen niet meer tot bij het klaslokaal mogen brengen. Zij zijn daar zó aan gewend. Deze speelse manier helpt iedereen zich vanuit het hart aan de helaas noodzakelijke regels te houden.”

Hoe dan ook staat voor Jettie van Osch en Nardy Sloot voorop dat zij ontzettend blij zijn dat hun school weer open is gegaan dat er als vanouds fysiek les kan worden gegeven. “Zo’n groot gebouw dat leeg en stil is. Afschuwelijk! Nu is er weer echt contact met de leerlingen en binnen het team. En maken de hartjes het mogelijk dat je als school in feite niet zegt wat niét mag, maar juist wat wél mag. Vanuit een positief gevoel, zowel richting kinderen als naar de ouders en verzorgers toe.”


www.duwtje.com