Moeilijke aspergesoep

Om zes uur gaat op deze zondagmorgen de wekker. Mevrouw Bombeld moet op Moederdag gewoon werken. En ik sta een uurtje later al enthousiast in de keuken met een soeppakket voor mijn neus. Vanavond eten we -als verrassing- verse aspergesoep. Daar ga ik als thuiskok vroeg mee aan de slag.

Op de verpakking staan 7 stappen om te komen tot een heerlijke zelfgemaakte soep. Bereidingstijd 20 minuten, kooktijd 47 minuten en zelf toevoegen 2 el olijfolie en 1 tl kerrie. 2 el? 1 tl? Wat is dat nu weer? Normaal roep ik mevrouw Bombeld, maar ja, deze is nu niet in de buurt.

Stap 1: was en schil de asperges met een dunschiller en snij minimaal 1 cm van de onderkant af. Ah, dat moet lukken. Volgens mij ligt zo’n apparaat bij ons in de besteklade. Een half uur later ben ik klaar. En terwijl ik de schillen en de onderkant in het groene afvalbakje mik verbaas ik mij over de bereidingstijd op de verpakking. Daar staat 20 minuten en ik ben inmiddels al ruim een half uur onderweg.

Stap 3: pel en snipper de sjalotten en fruit ze in een soeppan. Sjalotten? Wat zijn dat nu weer? Maar ik heb een oplossing, ik deponeer de hele inhoud van het soeppakket op het aanrecht en werk het lijstje met ‘inhoud van dit pakket’ af. Er blijven drie uien over. Dan zullen dat wel sjalotten zijn. Waarom noemen ze dat dan niet gewoon uien?

Stap 4: kook met de schillen en de afgesneden onderkanten in 30 minuten een bouillon. Oh… Ik vis de schillen en onderkanten weer uit het afvalbakje en doe ze nu in een pan. Even flink doorkoken en dan wordt er volgens mij niemand ziek.

Stap 5: schenk de bouillon door een zeef in een schone pan, voeg de asperges en de aardappel in blokjes toe en laat dit 15 minuten doorkoken. Ik begrijp het, geen probleem.

Stap 6: pureer de soep met een staafmixer. Staafmixer? Hebben wij zo’n ding? Nooit gezien. Ik besluit dat dit pureren misschien vast wel lukt met een ouderwetse stamppot-stamper. Het gaat geweldig.

Stap 7: voeg 50 ml kookroom toe. Kijk, nu begint het erop te lijken. Ik knijp het pakje tot de laatste druppel uit. Even roeren en de soep is klaar.

Naschrift: Gebruik de rest van de kookroom voor een saus of gratin. Rest van de room? Ik kijk verschrikt. Het pakje is helemaal leeg, ik lees nog net 200 ml.

Kortom, de kookroomsoep smaakte ’s avonds gelukkig ook nog een beetje naar asperge.

Reageren? contact@bombeld.nl