Een testgedeelte van de geluidsrail. Foto: Rob Weeber
Een testgedeelte van de geluidsrail. Foto: Rob Weeber Foto:

Proef met geluidsrail langs
Nettelhorsterweg start in 2020

BORCULO/LOCHEM - Het groot onderhoud aan de Nettelhorsterweg, de N825 van Borculo naar Lochem, is gepland voor het tweede kwartaal van 2020. Dankzij het burgerinitiatief 'De slimste weg' en de daaruit voortvloeiende 'Proeftuin Nettelhorst' wordt vooral ingezet op vermindering van overlast door innovatieve toepassingen. Samen met de wegbeheerder, de provincie, wordt gekeken hoe verkeersoverlast kan worden gecompenseerd en teruggedrongen door meer veiligheid, meer gezondheid en meer duurzaamheid. Een van de mogelijke maatregelen is de geluidsrail langs de weg die naast veiligheid ook minder geluid en fijnstof moet waarborgen.

Door Rob Weeber

Woensdagmiddag werd bij de Melktap het eerste proefdeel van de geluidsrail aan de verzamelde pers getoond in het bijzijn van onder meer vertegenwoordigers van de gemeenten Lochem en Berkelland en de provincie Gelderland. Producent Metadecor B.V. uit Kampen gaf daarbij uitleg over de werking ervan. Het bedrijf is vanuit de kern leverancier van unieke gevels die de binnen- en buitenwereld met elkaar verbinden. Feitelijk verzorgt de nieuwe, lage rail dezelfde functie. Het vormt eveneens een verbinding tussen buiten en binnen. 'Buiten' staat voor de weggebruiker die dankzij de bermrail, tevens vangrail, een verhoogd gevoel van veiligheid ervaart. De buitenschaal, met daarin de beplanting, wordt over een vangrail geplaatst.

De rail

moet naast

veiligheid

ook minder

geluid en

fijnstof

waarborgen

Bij een eventuele aanrijding beweegt dat deel mee met het binnengedeelte, de vangrail. Het vormt als zodanig dus geen verhoogd risico. 'Binnen' staat voor de andere kant, de zijde van de omwonenden. De unieke functie van de geluidsrail is erop gericht om de leefomgeving stiller en gezonder te maken, minder geluidsoverlast en fijnstofabsorptie door de aanwezige beplanting op de rail. De geluidsrail staat dicht bij de weg en absorbeert 2-6 dB. Door de geringe hoogte bovendien ontneemt hij geen uitzicht.

De bedoeling is dat er drie stukken rail van elke twaalf meter op verschillende locaties langs het tracé tussen de Melktap en Lochem worden opgesteld. Daarnaast verschijnt een stuk van 40 meter tussen bedrijvenpark Overberkel en de Melktap. Op alle locaties worden vanaf 2020 een jaar lang metingen verricht, de geluidsbelasting periodiek, het effect van de beplanting per seizoen. De beplanting bestaat uit diverse soorten en is afgestemd op de weers- en grondomstandigheden ter plekke.

'We doen het

voor de

volgende

generatie'

Uiteindelijk zal ook de ervaring van de omwonenden in de eindbeoordeling meetellen. Als de proef slaagt, dan draagt de geluidsrail bij aan een beter leefklimaat rondom de weg. Hans Leeflang van het burgerinitiatief 'De slimste weg' wees op de importantie van innovatie rondom wegen. "We doen het voor de volgende generatie", aldus Leeflang.