Jan Haijtink (met boek) en Henk Hietbrink (met foto's) in het archief van De Elf Marken. Foto: Arjen Dieperink

Jan Haijtink (met boek) en Henk Hietbrink (met foto's) in het archief van De Elf Marken. Foto: Arjen Dieperink

Historisch plaatjesboek krijgt een vervolg

GORSSEL - Hoe een supermarkt en een historische vereniging kunnen samenwerken om de interesse van de bewoners in de lokale geschiedenis te vergroten, daar kunnen ze bij de Elf Marken over meepraten.

Door Arjen Dieperink

Bij het voormalig Tramstation aan de Van der Capellenlaan 4 is het rustig. Een fiets en een auto voor het gebouw verraden dat er mensen aanwezig zijn. Op de glazen toegangsdeur hangt een papier met de tekst 'De Elf Marken. Het Tramstation is i.v.m. Corona-virus gesloten'. De deur is open, binnen zitten Jan Haijtink en Henk Hietbrink.

Voor Jan Haijtink, voorzitter van de Elf Marken, ligt het historisch plaatjesboek ‘Gemeente Gorssel door de jaren heen’. Jan houdt het boek omhoog: "Dit boek is een groot succes geworden, met dank aan Han Christiaan Brinkman van de Jumbo in Gorssel“, zo laat hij weten. Henk Hietbrink knikt instemmend en begint te vertellen: “Ik mag zelf graag fotograferen en werd gevraagd om mee te werken aan het historisch plaatjesboek. Ik heb veel foto’s in de verschillende kernen gemaakt. Maar al fotograferend kwam ik erachter dat men foto’s van vroeger en nu wou hebben. Tja, zat ik even op een ander spoor. Toch zijn veel foto’s die ik gemaakt heb gebruikt”.

Ondertussen is Henk Hietbrink naar de eerste verdieping van het gebouw gelopen om even later terug te keren met een doos gevuld met allemaal foto’s van acht bij vijf centimeter. Hij pakt er een paar uit. “Zie deze foto, dat is het huidige openluchttheater. En kijk, dit is hetzelfde theater maar vele jaren geleden. Door foto’s van vroeger en nu bij elkaar te plaatsen, kan men in één oogopslag zien waar de oude foto is gemaakt."

Het fotoboek telt 268 foto’s uit de vijf verschillende kernen van de oude gemeente Gorssel. Van de kernen staan luchtfoto’s in het boek. Jan Haijtink: “De Elf Marken heeft een grote groep vrijwilligers waar wij best trots op mogen zijn. Tien vrijwilligers zijn begonnen om oude foto’s van de kernen uit te zoeken. In eerste instantie hadden we er driehonderd, dat aantal is teruggebracht. Een commercieel bureau uit Rotterdam verzorgde het historisch plaatjesboek. Het boek verscheen in een oplage van zo’n 5000 stuks. Het werd huis aan huis in de vijf kernen van de voormalige gemeente Gorssel bezorgd, met uitzondering van de huizen met een Nee/Nee sticker. Bewoners van die huizen konden het boek ophalen bij de Jumbo in Gorssel. Bij iedere vijftien euro aan boodschappen kreeg men een stapeltje foto’s mee om in te plakken. Toen de actietermijn voorbij was, is deze nog verlengd. Na de verlenging hadden veel personen nog steeds het boek niet compleet. De Jumbo in Gorssel besloot toen dat iedereen die een incompleet boek had, aan kon geven welke foto’s nog misten. Deze konden zij dan afhalen. Ook werd gevraagd om dubbele foto's in te leveren.”

Henk Hietbrink vervolgt: "Al die plaatjes werden in een ton gedeponeerd. Die heb ik allemaal uitgezocht”. Hij laat de doos zien waarin de foto’s in stapeltjes, met elastiek bij elkaar gehouden, opgeslagen zijn. Jan Haijtink laat weten, zodra de coronaregels versoepeld zijn, dat Historisch Vereniging De Elf Marken in iedere kern een bijeenkomst wil houden waarbij men dan kan aangeven welke foto’s men nog niet in het plaatjesboek heeft.