Afbeelding

Jan Moora

Jan Moora was in 1953 de eerste directeur van de pas opgerichte Rijks H.B.S. in Lochem. Hij was geboren in Hilversum en had geschiedenis gestudeerd in Leiden. Hij werd leraar aan het Christelijk Lyceum in Bandoeng, Ned Indiƫ. Na de oorlog begon hij in Nederland in meerdere opzichten een nieuw leven.

Dat nieuwe leven begon aan het Barlaeus in Amsterdam. Maar na een vakantie met woningruil in Lochem was het gezin Moora verk(n)ocht aan Lochem. Nog geen jaar later stond er een advertentie in de krant voor een leraar/directeur voor een nieuw op te richten HBS In Lochem. Voorjaar 1953 werd Jan Moora benoemd als directeur.

Op 14 september 1953 begonnen de 10 docenten van de Rijks HBS in Lochem met lessen aan 28 jongens en 13 meisjes. Het ging nog maar om een paar klassen en een paar lokalen in het gebouw van de MULO aan de Barchemseweg. In 1962 kon het schoolgebouw aan de Cartier van Dissellaan in gebruik genomen worden. Het was een veelgeprezen ontwerp van de Wageningse architect Jan Wiedijk. Markante onderdelen van het ontwerp waren het voorplein met fontein van beeldhouwer Willem Berkhemer en de centrale ontmoetingshal 'de Kuip'.

In 1963 kwam de 'Mammoetwet' tot stand, die het 'middelbaar' onderwijs zou omvormen tot 'voortgezet' onderwijs. Kern van de omslag was de, door Moora sterk gestimuleerde, mogelijkheid van doorstroming tussen de schoolniveau's. Bij de invoering van de wet was Moora nauw betrokken. Vanaf 1964 werd gestart met elk jaar meer klassen HAVO en Atheneum en elk jaar bleven er minder klassen van de HBS en MMS over. Waar Moora was begonnen als directeur van een HBS werd hij geleidelijk rector van een Scholen-gemeenschap.

In 1969 nam Moora afscheid van zijn school om zich nog een aantal jaren helemaal te richten op de landelijke voorlichting over en invoering van het nieuwe onderwijsstelsel. Zijn werk voor de Mammoetwet werd in 1970 beloond door hem te benoemen tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Jan Moora stierf in 2001 op 93 jarige leeftijd.