Lochem Groener!

In de laatste raadsvergadering probeerden GB, CDA, VVD en MmL te morrelen aan de wet stikstofvermindering op natuurgebieden. Terwijl die wet juist nog niet ver genoeg gaat. De natuurkwaliteit is echt dramatisch en daar werd door deze vier fracties niets over gezegd.

Natura 2000 gebieden moeten juist extra beschermd en behouden blijven. Dit is zo belangrijk voor de biodiversiteit en die is de basis van onze voedselketen. De natuur is de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan en we moeten de stikstof echt halveren, anders verliezen we onze meest kwetsbare natuur. Het huidige wetvoorstel is niet voldoende om de natuurdoelstellingen te realiseren en moet dus nog aangescherpt worden.

De grootste bedreiging van de biodiversiteit is de intensieve veeteelt en traditionele landbouw. Ik zie als goede oplossing een versnelde overgang naar kringloop landbouw. Ga dus niet onderhandelen over mogelijk meer stikstof uitstoten, maar laten we gezamenlijk de landelijke overheid vragen de regie te pakken om met boeren, supermarkten en leveranciers afspraken te maken. Op deze wijze kunnen boeren op weg naar kringlooplandbouw dat doen met een lonend verdienmodel.

Jolande van Borrendam
fractievoorzitter Lochem Groen!