Hellen Strik zit vol energie om het welzijn in Harfsen bij te staan. Foto: Arjen Dieperink

Hellen Strik zit vol energie om het welzijn in Harfsen bij te staan. Foto: Arjen Dieperink

'Een onsje welzijn, scheelt een kilo zorg'

HARFSEN - Bij het ontmoetingscentrum De Veldhoek is het rustig. Het is nog vroeg in de ochtend en er zijn nog geen bezoekers te bekennen. Het Stichtingsbestuur van de Veldhoek heeft stappen ondernomen om het welzijn van de Harfsenaren te ondersteunen.

Door Arjen Dieperink

Hellen Strik opent de deur van De Veldhoek aan de Gentiaan 1 in Harfsen. Als welzijnscoördinator is zij sinds kort tien uur per week in dienst van de Stichting De Veldhoek. Aan tafel in de ontmoetingsruimte zit twintig jaar welzijnservaring in onder andere Staphorst, Zwolle en Maastricht. Hellen Strik: "Ik heb een eigen bedrijf en verhuur mij als zzp-er. Zelf woon ik sinds kort met mijn man in Laren. Toen er een welzijnscoördinator bij de Stichting De Veldhoek werd gevraagd leek mij dat een mooie uitdaging. In het bijzonder de opdracht die erbij hoort."

Opdracht
Het dialect is voor haar geen probleem. "Verstaan doe ik het wel. Men kan prima dialect tegen mij spreken, zelf blijf ik Nederlands spreken. Als ik zelf probeer het plaatselijke dialect te spreken, is dat niet om aan te horen", lacht Hellen. "Leefbaarheid, daar draait alles in en rondom Harfsen om. De zeventigplussers ontvangen een vragenlijst met vragen als: 'Voel je je prettig?', 'Heb je hulp nodig?' of 'Wat zou je willen doen?'. Met de ingevulde antwoorden ga ik aan de slag". In Harfsen wonen volgens Strik, in verhouding met andere kernen, veel personen boven de zeventig jaar. Deze personen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving laten wonen is een van haar speerpunten. Maar ook jongeren kunnen bij haar terecht met diverse problematiek. Het netwerk van Strik is groot, mocht zij niet kunnen helpen dan zorgt ze ervoor dat een andere hulpverlener wordt ingeschakeld.

Verwijzing
De meeste cliënten komen door verwijzingen van een arts, kerk of andere instanties bij Hellen Strik terecht. Telefonisch is een afspraak niet mogelijk. "Ik kan niet mijn eigen privé mobielnummer hiervoor gebruiken", laat Strik weten. Harfsen is voor haar gelukkig klein en ook door mond-tot-mondreclame weten de meeste Harfsenaren haar wel te vinden. "Ik houd geen spreekuur, dat is zonde van de tijd. Ik ben voor tien uur per week ingehuurd en uit ervaring weet ik dat je dan veel meer uren maakt dan de gepland. Met dat laatste heb ik geen enkele moeite, maar ik wil gewoon de uren zo goed mogelijk aan de mensen besteden. Dat is de reden om geen spreekuur te houden." Wel is het mogelijk om per mail contact te leggen of Hellen Strik persoonlijk aan te spreken. Het welzijn van de Harfsenaren staat bij Hellen Strik voorop, haar lijfspreuk is niet voor niets: 'Een onsje welzijn, scheelt een kilo zorg'.

Contact kan men met Hellen Strik krijgen via email: harfsenenwelzijn@gmail.com.